Πρώτη κατοικία: Σε τρεις κατευθύνσεις οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς

Πρώτη κατοικία: Σε τρεις κατευθύνσεις οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς

Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το νέο καθεστώς προστασίας των δανειοληπτών έχουν τρεις κατευθύνσεις.

Συμφωνήθηκε όμως ότι εταιρίες και ιδιώτες που θα τεθούν στο νέο καθεστώς πτώχευσης, θα «καθαρίζουν» πλήρως τρία χρόνια μετά την πτώχευση και πως στην διάρκεια της 3ετίας αυτής, θα πληρώνουν μόνον ό,τι τους επιτρέπει το εισόδημά τους και η περιουσία που τους έχει απομείνει.

Παρότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι προλαβαίνουν να θέσουν σε δημόσια διαβούλευση το νέο Πτωχευτικό, καθώς και το Πρόγραμμα Γέφυρα. Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής των θεσμών δεν κατέληξε σε οριστικές αποφάσεις, φαίνεται όμως να σχηματοποιείται το περιεχόμενο των δύο νομοσχεδίων που θα φέρει έως τέλος Ιουλίου σε δημόσια διαβούλευση ο Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να εισαχθούν προς ψήφιση έως τέλος Αυγούστου στη Βουλή.

Τα νομοσχέδια αυτά θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους και κάποιες από τις βασικές ενστάσεις των θεσμών, όπως αυτές καταγράφηκαν και στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη.

Και συγκεκριμένα:

1. το νέο πρόγραμμα «Γέφυρα», θα περιλαμβάνει κρατική επιδότηση για όλα τα δάνεια με υποθήκη της κύριας κατοικίας, δηλαδή και τα «πράσινα» αλλά και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς αποκλεισμούς. Ωστόσο οι θεσμοί πιέζουν για μικρότερη επιδότηση, κυρίως στα «πορτοκαλί» και στα «κόκκινα» δάνεια (δηλαδή στα ληξιπρόθεσμα και καταγγελθέντα). Ενώ δηλαδή για τα «πράσινα» μπορεί να φτάνει και στο 90%, για τα μη εξυπηρετούμενα μπορεί να πέσει στο 60% ή και χαμηλότερα.

2. στο πρόγραμμα «Γέφυρα» επίσης, οι θεσμοί ζητούν να τεθούν και εισοδηματικά κριτήρια ώστε να μην επιδοτούνται οι «έχοντες και κατέχοντες». Μια τέτοια εξέλιξη πάντως θα περιορίσει την περίμετρο προστασίας που αρχικά αφορούσε όλους τους «κορωνοϊόπληκτους».

3. στο νέο «Πτωχευτικό», συμφωνήθηκε να μην είναι κρατικός ο φορέας που θα παίρνει υπό τον έλεγχό του τα σπίτια των πτωχευμένων νοικοκυριών. Οι θεσμοί έβλεπαν πίσω από το σχέδιο αυτό την δημιουργία ενός «νέου ΟΕΚ», δηλαδή ενός κρατικού φορέα όπως ο πολύπαθος Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας που θα φορτωνόταν «αμαρτίες» και σκάνδαλα –και στο όνομα των οποίων τελικώς έκλεισε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν πάντως και σήμερα, όπου οι δύο πλευρές θα εξετάσουν τις ενστάσεις και θα επανέλθουν με αντιπροτάσεις. Αναμένεται μάλιστα να ζητηθεί και η γνώμη των τραπεζών, πριν καταλήξουν ως τις 20 του μηνός σε ένα προσχέδιο συμφωνίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.