Κύπρος: Πάνω από 1,5 δισ. ευρώ τα «εγκλωβισμένα» ελληνικά κεφάλαια

Κύπρος: Πάνω από 1,5 δισ. ευρώ τα «εγκλωβισμένα» ελληνικά κεφάλαια

  Το “πάγωμα” ελληνικών καταθέσεων στην Κύπρο, έχει επιπτώσεις τόσο στις μεγάλες επιχειρήσεις, όσο και στους απλούς ιδιώτες, ενώ δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στον ήδη προβληματικό κύκλο ροής κεφαλαίων στην Ελλάδα.

  Ήδη το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να δώσει διήμερη παράταση για την καταβολή του ΦΠΑ, αντιλαμβανόμενο ότι το πρόβλημα που προκαλεί η μη ρευστοποίηση των επιταγών από τις κυπριακές τράπεζες, μπλοκάρει τα κεφάλαια επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

  Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της αλυσίδας ειδών παιχνιδιού Jumbo, η οποία, αν και έβγαινε εκτός κάδρου κρίσης λόγω των πολύ θετικών αποτελεσμάτων της, βρίσκεται τώρα σε περιπέτεια, καθώς από την Κύπρο πραγματοποιούσε το μεγαλύτερο μέρος των αγορών της από την Κίνα, τα οποία και υπερισχύουν στα μαγαζιά της.

  Ανάλογα όμως προβλήματα έχουν και πολλές ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων και ένδυσης που εισήγαγαν πρώτες ύλες μέσω Κύπρου και έκαναν cash management δια Κύπρου, καθώς τώρα οι λογαριασμοί τους έχουν παγώσει και θα κουρευτούν. Μεταξύ των εταιρειών που κρατούν μικρό μέρος των διαθεσίμων τους στην Κύπρο, συγκαταλέγεται και ο ΟΤΕ.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, εκτός των άλλων, και μεγάλοι Έλληνες εφοπλιστές βρίσκονται αυτήν την στιγμή με την πλάτη στον τοίχο, καθώς από την Κύπρο διακινούσαν σημαντικά ποσά.

  Μάλιστα, το πρόβλημα για την ελληνική ναυτιλία είναι τόσο μεγάλο, ώστε ομάδα εφοπλιστών ζήτησε από την εν Αθήναις κυπριακή πρεσβεία, να υπάρξει διαχωρισμός της δέσμευσης και του κουρέματος των καταθέσεων που δεν είναι στις κυπριακές τράπεζες σε ευρώ, αλλά σε δολάρια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.