ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος!

Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: Πότε θα ξεκινήσει

Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: Πότε θα ξεκινήσει

Στη βάση των τελευταίων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και των προβλέψεων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα τα υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφάσισαν την ενεργοποίηση ενός νέου ανοιχτού προγράμματος αναβάθμισης κατοικιών, με τίτλο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ για Έξυπνα Σπίτια».

Το νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και αυτονόμησης κατοικιών, με ενισχυμένο προϋπολογισμό που ανέρχεται στα 850 εκατ. ευρώ, αυξημένα ποσοστά επιδοτήσεων και διευρυμένη γκάμα επιλέξιμων παρεμβάσεων, με γνώμονα την μεγιστοποίηση του οφέλους ως προς την ενεργειακή εξοικονόμηση, θα αρχίσει να «τρέχει» στις 2 Νοεμβρίου.

Το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» παρουσιάστηκε τη Δευτέρα (03/08) σε συνέντευξη Τύπου από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη, τη γενική γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου, την πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Αθηνά Χατζηπέτρου και τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργο Στασινό.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι το 2009 παρουσίασε -ως υπουργός Ανάπτυξης τότε- το πρώτο «Εξοικονομώ» που εξελίχθηκε στο δημοφιλέστερο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, σημειώνοντας ότι μέχρι τώρα χάρη στα προγράμματα αυτά έχει επιτευχθεί η ενεργειακή αναβάθμιση σχεδόν 130.000 κατοικιών.

«Τώρα παρουσιάζουμε ένα αναβαθμισμένο πρόγραμμα, που στοχεύει πέρα από την εξοικονόμηση ενέργειας και στην ενεργειακή αυτονομία των νοικοκυριών, με νέα κίνητρα και παρεμβάσεις που ενθαρρύνουν την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ και την εγκατάσταση “έξυπνων” συστημάτων διαχείρισης ενέργειας. Είναι ένα πρόγραμμα απόλυτα προσαρμοσμένο στις επιταγές του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, αλλά και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή», ανέφερε σχετικά ο Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως πρόσθεσε: «Προγράμματα σαν και αυτό αγκαλιάζονται από την ΕΕ ολοένα και περισσότερο, ιδιαίτερα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Για αυτό και το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποτελέσει κεντρικό χρηματοδοτικό πυλώνα για το “Κύμα Ανακαινίσεων” που προβλέπει ότι θα δοθούν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων σε όλη την Ευρώπη».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, τόνισε από την πλευρά του: «Το πρόγραμμα έχει υιοθετήσει ένα νέο μοντέλο που “κουμπώνει” τόσο με το ΕΣΕΚ όσο και με τη γενικότερη ευρωπαϊκή ατζέντα για την εξοικονόμηση ενέργειας, που δίνει έμφαση στην ενεργητική εξοικονόμηση. Αυτό που κάνει το νέο πρόγραμμα πολύ ελκυστικό για την αγορά είναι ότι θα ανανεώνεται συνέχεια, θα είναι κυλιόμενο και ανοικτό. Τα κονδύλια θα είναι ευρωπαϊκά. Στόχος μας είναι τα επόμενα χρόνια ο ετήσιος προϋπολογισμός να είναι της τάξης του 1 δισ. ευρώ».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η έναρξη υποβολής των αιτήσεων για τις επιλέξιμες κατοικίες αναμένεται να ξεκινήσει το Νοέμβριο, σε διακριτές χρονικά ημερομηνίες ανά περιφέρεια. Όσον αφορά στις πολυκατοικίες, προβλέπεται διακριτός προϋπολογισμός και η σχετική έναρξη υποβολής αιτήσεων αναμένεται το Δεκέμβριο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.