ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Επιδότηση δανείου – Πρόγραμμα «γέφυρα»: Τις 4.000 «άγγιξαν» οι αιτήσεις σε μια μόλις ημέρα

Επιδότηση δανείου – Πρόγραμμα «γέφυρα»: Τις 4.000 «άγγιξαν» οι αιτήσεις σε μια μόλις ημέρα

Μέσα σε μια μόλις ημέρα λειτουργίας της πλατφόρμας για το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ», οι αιτήσεις των δανειοληπτών «άγγιξαν» τις 4.000. Να σημειωθεί πως το εν λόγω πρόγραμμα, αφορά την επιδότηση δανείων με υποθήκη στην Α΄ κατοικία όσων επλήγησαν οικονομικά από τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) του Υπουργείου Οικονομικών, τη Δευτέρα, 3 Αυγούστου, 14.884 φορολογούμενοι εισήλθαν στην πλατφόρμα, εκ των οποίων οι 13.178 συναίνεσαν στην άρση του απορρήτου τους και ξεκίνησαν τη διαδικασία υποβολής της αίτησης.

​​Από αυτούς, 3.988 προχώρησαν ήδη στην οριστική υποβολή της αίτησης, μέσω της ιστοσελίδας της ΕΓΔΙΧ (www.keyd.gov.gr).

Σημειώνεται ότι μόλις 0,7% των αιτήσεων κρίθηκαν ως μη επιλέξιμες λόγω υπέρβασης των ανώτατων ορίων οικογενειακού εισοδήματος και 0,1% λόγω υπέρβασης του ανώτατου ορίου αξίας κύριας κατοικίας.

Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι η σημαντικά διευρυμένη περίμετρος κάλυψης των δανειοληπτών που παρέχει το νέο πλαίσιο, σε σύγκριση με το προηγούμενο καθεστώς, καθώς και η απλή και φιλική για τον χρήστη διαδικασία υποβολής της αίτησης, χωρίς να απαιτείται κανένα απολύτως δικαιολογητικό, επιτυγχάνουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο παλιό πρόγραμμα επιδότησης δανείων του ν.4605/2019, που ψηφίστηκε επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, την πρώτη ημέρα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (1 Ιουλίου 2019) εισήλθαν 7.554 χρήστες (δηλαδή, οι μισοί, συγκριτικά με το νέο πρόγραμμα), εκ των οποίων οι 3.475 (σχεδόν το 1/4, συγκριτικά με το νέο πρόγραμμα) ξεκίνησαν τη διαδικασία υποβολής της αίτησης. Ωστόσο, από αυτούς, μόλις 262 έφθασαν μέχρι το στάδιο της άντλησης στοιχείων, χωρίς να ολοκληρωθεί η υποβολή καμίας αίτησης.

Χρειάστηκαν 4 εβδομάδες για να υποβληθούν οριστικά οι δύο πρώτες αιτήσεις, καθώς η σχετική διαδικασία ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρα και απαιτούσε την προσκόμιση δικαιολογητικών που οι πολίτες δυσκολεύονταν ή αδυνατούσαν να λάβουν (π.χ. πιστοποιητικά βαρών από τα Υποθηκοφυλακεία).

Οι δικαιούχοι του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ, www.keyd.gov.gr. Εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, θα λάβουν την κρατική επιδότηση για συνολικά 9 μήνες. Η καταβολή της επιδότησης ξεκινά αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής πληρωμών.

Στην ηλεκτρονική σελίδα της ΕΓΔΙΧ, www.keyd.gov.gr, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν αναλυτικές ερωταπαντήσεις με παραδείγματα, καθώς και τον οδηγό χρήσης της πλατφόρμας, στον οποίο περιγράφεται βήμα-βήμα, με εικόνες, η διαδικασία υποβολής της αίτησης.

Για παροχή πληροφοριών, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στον τηλεφωνικό αριθμό 213.212.57.30, ώστε να κλείσουν (τηλε)συνάντηση και να εξυπηρετηθούν από ένα εκ των 50 Κέντρων – Γραφείων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών, τα οποία λειτουργούν πανελλαδικά.

Το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει, με αποτελεσματικότητα, υπευθυνότητα και κοινωνική δικαιοσύνη, τους δανειολήπτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Παράλληλα, στηρίζει, για πρώτη φορά, και τους συνεπείς δανειολήπτες, με εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι έχουν πληγεί από τις δυσμενείς επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, ενώ αποκλείει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Τα βήματα της αίτησης

Η υποβολή της αίτησης μπορεί, επίσης, να γίνει με απλή διαδικασία και μέσω του gov.gr, με τη χρήση των κωδικών Taxisnet.

Οι δικαιούχοι επιλέγουν την κατηγορία «Περιουσία και φορολογία», ακολούθως την υποκατηγορία «Διαχείριση οφειλών» και την υπηρεσία «Επιδότηση δανείων πληγέντων κορωνοϊού».

Για πιθανά ερωτήματα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν την κατηγορία «Βοήθεια» και στη συνέχεια την υποκατηγορία «Ερωτήματα».

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» είναι οι ακόλουθες κατηγορίες δανειοληπτών:

  • φυσικά πρόσωπα-εργαζόμενοι σε κλάδους που έχουν πληγεί από τον Covid-19,
  • άνεργοι που λαμβάνουν έκτακτη στήριξη,
  • ελεύθεροι επαγγελματίες σε πληγέντες κλάδους,
  • φυσικά πρόσωπα που έχουν υποστεί μείωση του μισθού τους και
  • επαγγελματίες που παρουσίασαν μείωση της εμπορικής δραστηριότητάς τους,
  • όσοι έλαβαν ενίσχυση με τη μορφή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής,
  • φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», καθώς και
  • ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο.

Για τις κατηγορίες αυτές, το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» παρέχει για 9 μήνες επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου με υποθήκη στην Α΄ κατοικία. Το ανώτατο μηνιαίο όριο επιδότησης μπορεί να φτάσει έως τα 600 ευρώ για τα εξυπηρετούμενα δάνεια, έως τα 500 ευρώ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα δάνεια που ρυθμίστηκαν πρόσφατα, και έως τα 300 ευρώ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που επιπλέον έχουν καταγγελθεί.

Στόχος είναι με τον τρόπο αυτό να υποστηριχθεί το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση και έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο, ακόμη και μετά το τέλος του 2018 και να επιβραβευθούν οι συνεπείς δανειολήπτες, με εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Παράλληλα, καλλιεργείται η κουλτούρα πληρωμών, αποτρέπεται η κατάχρηση του νέου πλαισίου από στρατηγικούς κακοπληρωτές, περιορίζεται ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων, λόγω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, και ενισχύεται η κοινωνική συνοχή, καθώς καλύπτονται πολλαπλάσιοι δανειολήπτες σε σχέση με το πλαίσιο της προηγούμενης Κυβέρνησης», σημειώνουν τα δύο υπουργεία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.