Επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙΙ: Λήγει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή αίτησης – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙΙ: Λήγει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή αίτησης – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

«Εκπνέει» σήμερα η προθεσμία για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που θέλουν να ενταχθούν στον τρίτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής με τις αιτήσεις να έχουν ξεπεράσει ακόμα και τις 121.000.

Παράγοντες του υπουργείου οικονομικών δηλώνουν ότι ο νέος κύκλος αιτήσεων για την επιστρεπτέα προκαταβολή πήγε πάρα πολύ καλά. Παρόλα αυτά αφήνουν ανοικτό ένα μικρό ενδεχόμενο για παράταση της προθεσμίας της υποβολής αιτήσεων καθώς για πρώτη φορά περιλαμβάνονται επιχειρήσεις και επαγγελματίες που είχαν αποκλειστεί από τους προηγούμενους κύκλους.

Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι και χθες περισσότερες από 121.000 επιχειρήσεις (121.013) είχαν υποβάλει οριστική αίτηση, για τα κρατικά δάνεια που δίνονται με χαμηλό επιτόκιο και προνομιακούς όρους.

Αίτηση μπορούν να υποβάλλουν (μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myBusinessSupport της ΑΑΔΕ) ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ). Για τις ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν κανένα εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Αυγούστου 2020 και δεν διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή, υπάρχει δυνατότητα να υποβάλλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος εφόσον:

* Έχουν ενεργό κύριο ΚΑΔ στις 20.03.2020 σε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία που περιγράφεται στην απόφαση (τουρισμός, εστίαση, εμπόριο κλπ) ή αν στην ίδια κατηγορία ανήκει ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας αλλά τα ακαθάριστα έσοδά του κατά την 20.03.2020 είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 20.03.2020.
* Έχουν την έδρα τους στο Δήμο Μεσαπείων και στις Δημοτικές Ενότητες Νέας Αρτάκης και Ληλαντίων του Δήμου Χαλκιδέων, ανεξαρτήτως ΚΑΔ.
* Δικαίωμα έχουν και Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) και οι Οργανισμοί Λιμένων.

Από τον τρίτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής εξαιρούνται

· επιχειρήσεις που απασχολούσαν περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Αυγούστου 2020,
· επιχειρήσεις που είναι σε αδράνεια από τον Απρίλιο του 2019 και μετά, αλλά και
· Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Ιδιωτικού Δικαίου που αποτελούν αμιγώς δημοτικές, διαδημοτικές, διακοινοτικές, διανομαρχιακές, κοινοτικές και νομαρχιακές επιχειρήσεις, δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, δημοτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ενώσεις προσώπων διαχείρισης κτιρίων, επιτροπές εράνων, ευρωπαϊκοί όμιλοι οικονομικού σκοπού, κοινοπραξίες, διεθνείς οργανισμοί και πολιτικά κόμματα.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» στοιχεία για την πορεία του τζίρου τους για τους μήνες Ιανουάριο έως και Αύγουστο 2020, αλλά και μετά την υπαγωγή τους για τους μήνες Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο 2020.

Με υπουργική απόφαση αναμένεται να καθοριστεί ο τρόπος υπολογισμού του ύψους της ενίσχυσης αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων.

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται περαιτέρω κίνητρα για τον 4ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ισχυρό είναι το ενδεχόμενο στον νέο κύκλο οι επιχειρήσεις που θα μπορούν να συμμετάσχουν να κληθούν να επιστρέψουν μέρος του ποσού που θα λάβουν και το υπόλοιπο να καταβληθεί με τη μορφή επιδότησης.

Στην περίπτωση που υλοποιηθεί τότε θα εφαρμοστεί στον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ύψους 600 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Μετά και τις καταστροφές που υπέστησαν επιχειρήσεις από το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός», η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δικαίωμα συμμετοχής στο 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα έχουν οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στους δήμους που έχουν πληγεί, χωρίς να απαιτείται η μείωση ποσοστού τζίρου και η χρήση της ταμειακής μηχανής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί φέτος μέσω και των τεσσάρων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα ανέλθει στα 4 δισ. ευρώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.