Γ.Στουρνάρας: «Στα 8-10 δισ. τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας»

Γ.Στουρνάρας: «Στα 8-10 δισ. τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας»

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, πρόσθετη αύξηση που προσεγγίζει το 2% ετησίως θα προκύπτει για το ΑΕΠ της Ελλάδος από τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανασυγκρότησης.

Όπως αποκάλυψε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας οι υπηρεσίες της Τράπεζας εκτιμούν ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας θα ενισχύεται κάθε χρόνο κατά 1,9% από τους πόρους των 30,2 δισ. ευρώ του Ταμείου που αντιστοιχούν στην Ελλάδα.

​Όπως διευκρίνισε ο ίδιος μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση που διοργάνωσε το e-kyklos,gr, οι πόροι που αντιστοιχούν στην Ελλάδα είναι αναλογικά με το μέγεθος της οικονομίας, σχεδόν διπλάσιοι, αν συγκριθούν για παράδειγμα με τον όγκο των ομολόγων που αγοράζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας (ΕΚΤ) από τη δευτερογενή αγορά.

​Με τους πόρους αυτούς μπορεί να ολοκληρωθεί ο παραγωγικός μετασχηματισμός της οικονομίας, ανέφερε ο ίδιος, στην περίπτωση που απορροφηθούν έγκαιρα και διοχετευτούν σε εξωστρεφείς τομείς.

Για το 2019 το βασικό σενάριο της ΤτΕ προβλέπει πλέον ύφεση 7,5% έναντι συρρίκνωσης του ΑΕΠ κατά 5,8% που προέβλεπε μέχρι πρότινος η Κεντρική Τράπεζα, ενώ για το δυσμενές σενάριο προβλέπει ύφεση της τάξεως του 9,4%. Για το 2021 το βασικό σενάριο της ΤτΕ προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,6%.

Όπως εξήγησε ο διοικητής της ΤτΕ η αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει παγκοσμίως ο covid 19 είναι τόσο μεγάλη, με αποτέλεσμα οι προβλέψεις που γίνονται από όλους τους φορείς να είναι αρκετά επισφαλείς, για το λόγο αυτό γίνεται πλέον λόγος μόνο για σενάρια.

Όσον αφορά στο δημοσιονομικό αποτύπωμα που θ΄αφήσει η πανδημία στην ελληνική οικονομία η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι φέτος ο προϋπολογισμός θα καταγράψει πρωτογενές έλλειμμα 6% με αποτέλεσμα το Δημόσιο Χρέος να ξεπεράσει ελαφρώς το 200% του ΑΕΠ. Ωστόσο όπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις η εξέλιξη αυτή δεν θα επηρεάσει τη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους.

​Όπως εξήγησε η σημαντικότερη προϋπόθεση είναι ο ρυθμός ανάπτυξης να παραμείνει υψηλότερος από το μέσο επιτόκιο δανεισμού για το Ελληνικό Δημόσιο. Σε κάθε περίπτωση οι συνθήκες πλέον στο Ευρωπαϊκό πεδίο με την ανάληψη κοινής δράσης καθιστούν πιο εύκολη την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Όσον αφορά στις τραπεζικές εξελίξεις ο διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε ότι η κρίση θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 8 με 10 δισ. ευρώ, τα οποία θα προστεθούν στα 60 δισ. ευρώ που ήταν ο όγκος των κόκκινων δανείων στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους.

Για το λόγο αυτό καθίσταται αναγκαία όπως είπε μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ να προχωρήσει η δημιουργία της λεγόμενης κακής τράπεζας στην οποία τα πιστωτικά ιδρύματα θα μεταφέρουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια 10 έως 45 δισ. ευρώ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας η σχετική πρόταση θα κατατεθεί προς την κυβέρνηση στο τέλος του μήνα και εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα την αγκαλιάσει». Άλλωστε όπως είπε ό ίδιος στην Ευρώπη ήδη λειτουργούν με επιτυχία δέκα περίπου τέτοιου είδους εταιρείες «διαχείρισης ενεργητικού». Τόνισε δε ότι οι ζημιές που θα προκύψουν από την μεταφορά των κόκκινων δανείων θα επιβαρύνουν τους μετόχους των Τραπεζών και όχι το Ελληνικό Δημόσιο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.