ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Οι Θεσμοί ζητούν αλλαγές στον έλεγχο του Πόθεν Έσχες των πολιτικών

Οι Θεσμοί ζητούν αλλαγές στον έλεγχο του Πόθεν Έσχες των πολιτικών

Οι Θεσμοί, στην έβδομη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας τους που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητούν αλλαγές σχετικά με τον τρόπο που γίνεται ο έλεγχος των Πόθεν Έσχες των πολιτικά εκτεθειμένων ατόμων.

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενθαρρύνουν τις ελληνικές αρχές, ώστε να αλλάξουν τον τρόπο ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων των πολιτικά εκτεθειμένων ατόμων, προκειμένου ο έλεγχος να γίνεται βάσει ανάλυσης κινδύνου (risk based approach).

Αναφορικά με την έκθεση για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων του 2018 που ολοκληρώθηκε προ μηνών και οδήγησε στην επιβολή προστίμων σε εννέα πολιτικά κόμματα στις αρχές Αυγούστου, οι θεσμοί εμφανίζονται θετικοί.

«Πρόκειται για μια σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση της αύξησης της διαφάνειας στον πολιτικό τομέα. Για πρώτη φορά, η έκθεση της αρμόδιας επιτροπής για τον έλεγχο της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων έδωσε λεπτομερείς πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων των κομμάτων, τις ακριβείς παραβιάσεις του κανονισμού, καθώς και τα ποσά των δημόσιων πόρων που χρησιμοποιήθηκαν καταχρηστικά», τονίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Ωστόσο, οι θεσμοί υπογραμμίζουν το ότι δεν υπήρξε συνέχεια για τα κακώς κείμενα είχαν διαπιστωθεί στην έκθεση για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων του 2017.

«Τα ευρήματα που επισημάνθηκαν στην έκθεση για το έτος 2017 δεν παρακολουθήθηκαν με τόσο διαφανή τρόπο: η επιτροπή εντόπισε στις τρεις προηγούμενες εκθέσεις της μια σειρά περιπτώσεων όπου η κρατική χρηματοδότηση χρησιμοποιήθηκε ακατάλληλα. Ωστόσο, οι αρχές ανέφεραν ότι το νομικό πλαίσιο δεν τους επέτρεψε να τις παρακολουθήσουν την έκθεση που δημοσιεύθηκε στα μέσα του 2020», σημειώνεται στην έκθεση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αναφορικά με το 2019, το οποίο ήταν ένα έτος πολλαπλών εκλογών, οι θεσμοί σημειώνουν πως το έργο της επιτροπής έχει καθυστερήσει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2020.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.