ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Αυτοί είναι οι φόροι που πρέπει να πληρωθούν τις επόμενες 30 ημέρες

Αυτοί είναι οι φόροι που πρέπει να πληρωθούν τις επόμενες 30 ημέρες

Εκατομμύρια νοικοκυριά, έχουν χρονικό περιθώριο ενός μήνα προκειμένου να καταβάλλουν τρεις διαφορετικούς φόρους, που δεν έχουν πάρει αναστολή πληρωμής από το κράτος, παρότι βρισκόμαστε εν μέσω του δεύτερου lockdown.

Το οικονομικό επιτελείο αναγκάζει, στην ουσία, τον κόσμο (που έχει πληγεί σφοδρά από την πανδημία) να πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις του, την ώρα που δεν έχει άλλη επιλογή από το να ζει με τα έκτακτα επιδόματα.

Οι τελευταίες μέρες του έτους είναι παραδοσιακά οι πιο «βαριές» σε επίπεδο πληρωμής φόρων.

Αναλυτικά:

Μέχρι την ερχόμενη Τρίτη (1/12) θα πρέπει να πληρωθούν συνολικά 850 εκατ. ευρώ:

  • 450 εκατ ευρώ για την 5η δόση του φόρου εισοδήματος και
  • 400 εκατ. ευρώ για την 3η δόση του ΕΝΦΙΑ.

Έως το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβληθούν επιπλέον 2,1 δις για:

  • 400 εκατ. ευρώ για την 4η δόση ΕΝΦΙΑ,
  • 450 εκατ. ευρώ για την 6η δόση φόρου εισοδήματος και
  • ​1,2 δις ευρώ για τέλη κυκλοφορίας του 2021.

Ωστόσο, φορολογικές υποχρεώσεις έχουν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις. Παρά το γεγονός ότι πλήττονται από την πανδημία και οι τζίροι τους παραμένουν χαμηλοί, θα πρέπει να καταβάλουν κανονικά: το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και το φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση έχει δώσει παράταση στην πληρωμή μόνο του ΦΠΑ των μηνών που έκλεισαν οι επιχειρήσεις με κρατική εντολή, αλλά και οι ρυθμισμένοι φόροι.

Για όσους δεν εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ οι οφειλές ΦΠΑ και οι δόσεις των ρυθμίσεων που λήγουν μέσα στον Νοέμβριο, πρέπει να εξοφληθούν κανονικά μέχρι το τέλος του μήνα.

Επίσης, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλουν 1 δισ. ευρώ μέσα στις επόμενες ημέρες:

  • την 1η από τις 2 δόσεις του ΦΠΑ μηνός Οκτωβρίου, ο οποίος προκύπτει από χρεωστική δήλωση που πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 30/11/2020 από κάθε επιχείρηση που τηρεί διπλογραφικά βιβλία και δεν έχει υποχρεωθεί να αναστείλει τη λειτουργία της εντός του Νοεμβρίου λόγω COVID.
  • τη 2η δόση του ΦΠΑ τρίτου τριμήνου 2020, η οποία προέκυψε από χρεωστική δήλωση υποβληθείσα μέχρι τις 30/10/2020 από κάθε επιχείρηση που τηρεί απλογραφικά βιβλία και δεν έχει υποχρεωθεί να αναστείλει τη λειτουργία της εντός του Οκτωβρίου ή εντός του Νοεμβρίου.
  • τη 2η δόση του ΦΠΑ Σεπτεμβρίου, ο οποίος προέκυψε από χρεωστική δήλωση υποβληθείσα μέχρι τις 30/10/2020 από κάθε επιχείρηση που τηρεί διπλογραφικά βιβλία και δεν έχει υποχρεωθεί να αναστείλει τη λειτουργία της εντός του Οκτωβρίου ή εντός του Νοεμβρίου.

Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν φόρους με τα εισοδήματα που… έχασαν
Το επόμενο έτος δεν έχει νέους φόρους, ωστόσο το κράτος έχει υπολογίσει να βάλει στα ταμεία περισσότερα έσοδα από φόρους κατά 3,6 δισ. ευρώ, σχεδόν δηλαδή το ποσό που έχουν χάσει τα νοικοκυριά μέσα στους οκτώ μήνες της πανδημίας που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Ωστόσο, ο κόσμος ακούει το κράτος να του λέει πως με τα επιδόματα και τις επιστρεπτέες προκαταβολές προς τους επαγγελματίες οι φόροι μπορούν να πληρωθούν, έστω και σε δόσεις.

Το οικονομικό επιτελείο ποντάρει στην τόνωση της κατανάλωσης και στην αύξηση του τουρισμού το ερχόμενο καλοκαίρι, καθώς τότε εκτιμάται ότι θα έχει βελτιωθεί η εικόνα στο υγειονομικό μέτωπο.

Οι φόροι του 2021

Παρά τις προσωρινές μειώσεις φόρων που ενεργοποιούνται το επόμενο έτος, όπως το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, ο Προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει την είσπραξη φορολογικών εσόδων ύψους 47,836 δισ. ευρώ έναντι 44,265 δισ. ευρώ φέτος.

  • Από τον φόρο εισοδήματος αναμένεται να εισπραχθούν έσοδα ύψους 14,741 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,065 δισ. ευρώ ή 7,8% έναντι των εκτιμήσεων του 2020. Τα φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν παραπάνω φόρο κατά 163.000.000 ευρώ, καθώς υπολογίζεται πως του χρόνου οι απολαβές θα επιστρέψουν στο ύψος του 2019, συνεπώς ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών θα είναι αυξημένος σε σχέση με το 2020 (οι περισσότεροι μισθωτοί έλαβαν τα έκτακτα επιδόματα του κράτους). Οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν περισσότερους φόρους κατά 830.000.000 ευρώ και η αύξηση αυτή θα προέλθει από την επαναφορά της προκαταβολής φόρου εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν οι επιχειρήσεις που θα εμφανίσουν κέρδη το 2020.
  • Τα έσοδα από ΦΠΑ αναμένεται να ανέλθουν στα 17,466 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,65 δισ. ευρώ σε σχέση με τις εκτιμήσεις του 2020. Ωστόσο, για το επόμενο έτος έχει υπολογιστεί να εισπραχθούν ο ΦΠΑ της πρώτης καραντίνας και ο ΦΠΑ Νοεμβρίου. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι εισπράξεις από τον τουρισμό, οι οποίες φέτος ήταν σχεδόν μηδενικές.
  • Οι φόροι κατανάλωσης προβλέπονται στα 6,601 δισ. ευρώ και είναι αυξημένοι κατά 139.000.000 ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο ποντάρει στην αύξηση της κατανάλωσης, ωστόσο δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα ότι τα λεφτά του κόσμου δεν αρκούν ούτε να πληρώσει τους φόρους (νέους και παλιούς), πόσο μάλλον να καταναλώσει.
  • Από φόρους και δασμούς επί εισαγωγών προβλέπονται έσοδα 286.000.000 ευρώ, αυξημένα κατά 46.000.000 ευρώ.
  • Από τον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να εισπραχθούν έσοδα ύψους 2,667 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 9.000.000 ευρώ. Ωστόσο, η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί πως θα φέρει νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, κάτι το οποίο δεν περιλαμβάνεται στον νέο Προϋπολογισμό.
  • Τα έσοδα από τους λοιπούς τρέχοντες φόρους προβλέπεται να ανέλθουν στο ποσό των 2,419 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 60.000.000 ευρώ έναντι των εκτιμήσεων του 2020.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η επιτροπή Πισσαρίδη εισηγείται στην κυβέρνηση να μη μειώσει κανέναν άλλο φόρο, επειδή δεν θα βγουν τα έσοδα! Όσοι φόροι έχουν υπολογιστεί για το 2021 μπήκαν στον Προϋπολογισμό μόνο και μόνο γιατί είχαν νομοθετηθεί νωρίτερα.

Προσπαθούν να πείσουν την Κομισιόν να επιτρέψει 120 δόσεις

Στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν τρόπους αποπληρωμής των χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία. Ωστόσο, προσπαθούν να βρουν τρόπο να πείσουν τους θεσμούς ότι τα χρέη μέσα στον κορωνοϊό θα πρέπει να πληρωθούν σε πολλές δόσεις, ειδάλλως θα δημιουργηθεί τεράστια τρύπα στα κρατικά ταμεία.

Μέχρι στιγμής, όσο ελαστική είναι η Κομισιόν για τους στόχους που επιτρέπουν ελλείμματα, άλλο τόσο δύσκολη είναι σε ρυθμίσεις τέτοιου είδους. Οι εισηγήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκουν τοίχο στους δανειστές, που απαντούν ότι από την Πρωτοχρονιά θα ισχύσει ο νέος πτωχευτικός νόμος, που σημαίνει ότι όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους μπορούν να πτωχεύσουν χάνοντας όλη την περιουσία τους.

Στον σχεδιασμό πάντως είναι να ανοίξει ξανά η πλατφόρμα για τις 120 δόσεις, αρχικά για όσους βγήκαν από τη ρύθμιση την περίοδο Απριλίου – Οκτωβρίου. Επίσης, τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα μπορούν να αποπληρωθούν σε 12 άτοκες δόσεις μετά τον Απρίλιο του 2021 ή σε 24 δόσεις με τόκο.

Ακόμα μία σκέψη είναι να έρθει νέα ρύθμιση 120 δόσεων για τις φορολογικές υποχρεώσεις της πανδημίας, κάτι όμως που θα αποφασιστεί μετά το καλοκαίρι του 2021.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κι αυτό γιατί η Κομισιόν ανησυχεί ότι τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα πρέπει να μετατρέψει τα ελλείμματα σε πλεονάσματα και να μειώσει δραστικά το χρέος. Σε περίπτωση που δεν βγουν τα νούμερα, όμως, ενδέχεται να απαιτηθούν νέα μέτρα ή να «παγώσουν» και πάλι οι φοροελαφρύνσεις που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.