ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: «Πανικός» με τις αιτήσεις – Λήγει σήμερα η διορία

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: «Πανικός» με τις αιτήσεις – Λήγει σήμερα η διορία

«Πανικός» γίνεται με τις αιτήσεις για την Επιστρεπτέα προκαταβολή 5 καθώς σήμερα λήγει η διορία συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Μέχρι αργά χθες το απόγευμα είχαν υποβληθεί ήδη πάνω 516.630 αιτήσεις.

Με ρυθμό πολυβόλου, οι αιτήσεις αυξάνονταν έως και 10.000 κάθε ώρα και ο ρυθμός ενδέχεται να αυξηθεί σήμερα που είναι η τελευταία ημέρα. Στο υπουργείο Οικονομικών ανέμεναν έως 450.000 αιτήσεις το πολύ (448.203 είχαν υποβληθεί στην Επιστρεπτέα 4 πριν 1,5 μήνα) αλλά και πάλι η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Στο υπουργείο Οικονομικών άφηναν ελάχιστα ανοικτό «παράθυρο» για παράταση λίγων μόλις ημερών, μόνο σε περιοχές και περιπτώσεις με πολύ σοβαρό πρόβλημα (σκληρό lockdown κλπ). Σκοπός είναι να «πέσει χρήμα» το ταχύτερο σε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις.

Το χρήμα θα αρχίσει να ρέει από την ερχόμενη εβδομάδα. Ωστόσο το ποσόν που θα μοιραστεί τη φορά αυτή, δεν αναμένεται να υπερβεί ξανά το 1,5 δισ. ευρώ. Το ίδιο πλαφόν έχει προϋπολογιστεί και στην Επιστρεπτέα 4 αλλά τότε αυτό ξεπεράστηκε κατά 50% (!) και μοιράστηκαν 2,2 δισεκατομμύρια συνολικά σε 444.170 δικαιούχους.

Όσοι πήραν μεγάλα ποσά πάντως στην προηγούμενη Επιστρεπτέα (από 20 έως 80 χιλιάδες ευρώ για πάρα πολλές ατομικές ή προσωπικές επιχειρήσεις) πρέπει να κρατούν μικρό καλάθι τη φορά αυτή. Αμέσως μόλις κλείσουν οι αιτήσεις θα βγει υπουργική απόφαση που θα (περι-) ορίζει τα ποσά θα λάβουν οι δικαιούχοι τη φορά αυτή, αφαιρώντας και όσα εισέπραξαν από προηγούμενους κύκλους.

Ο «κόφτης» αυτός δεν θα πιάσει όμως ελεύθερους επαγγελματίες, αυταπασχολούμενους και πολύ μικρές ατομικές επιχειρήσεις που, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, θα λάβουν όλοι κατ’ελάχιστον 1.000 ευρώ, χωρίς να συμψηφιστούν και αφαιρεθουν ποσά που πήραν πριν ενάμισι μήνα.

Την φορά αυτή πάντως, το ελάχιστο ποσόν είσπραξης που θα δοθεί θα είναι 1.000 ευρώ για όλους, αντί 1.000 ή 2.000 ευρώ που είχε δοθεί στην Επιστρεπτέα 4, αναλόγως αν κάποιος είχε κλείσει με κρατική εντολή ή όχι.

Όπως και στην προηγούμενη διαδικασία για την Επιστρεπτέα Προκαταβοή 4, το 50% της ενίσχυσης θα είναι δωρεάν «μη επιστρεπτέα» επιδότηση που θα δοθεί στους δικαιούχους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δηλαδή σχεδόν 750 εκατ. από το 1,5 δισ. θα παραμείνουν στα ταμεία των επιχειρήσεων και δεν θα του ζητηθεί να τα επιστρέψουν ποτέ. Για το υπόλοιπο ποσόν, θα ανακοινωθεί ότι θα μπορεί να επιστραφεί με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο σταδιακά σε βάθος μιας πενταετίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.