Συντάξεις: Σε δύο δόσεις τα αναδρομικά στους κληρονόμους

Συντάξεις: Σε δύο δόσεις τα αναδρομικά στους κληρονόμους

Σε δύο δόσεις θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους κληρονόμους των «παλιών» συνταξιούχων, οι οποίοι υπέστησαν περικοπές στις κύριες συντάξεις τους το 2015-2016.

Ο σχεδιασμός του ΕΦΚΑ προβλέπει την καταβολή της δεύτερης δόσης στα μέσα Μαρτίου για όσους δικαιούχους δεν πρόλαβαν την προθεσμία του Δεκεμβρίου. Τα αναδρομικά αυτά αφορούν τις επιστροφές των περικοπών στις κύριες συντάξεις της περιόδου μεταξύ Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, τις οποίες υπέστησαν συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν αποβιώσει.

Ως γνωστόν, στις 21 Δεκεμβρίου έληξε η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης / υπεύθυνης δήλωσης με όλα τα αναγκαία στοιχεία για τους δικαιούχους κληρονόμους, προκειμένου να λάβουν αναδρομικά της περιόδου Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016.

Όσοι δεν έχουν προλάβει να επισυνάψουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά έχουν περιθώριο έως τις 28 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, πολλοί εξ αυτών των δικαιούχων αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χάσουν τις προθεσμίες καθώς μεταξύ άλλων δικαιολογητικών απαιτείται και βεβαίωση μη αποποίησης κληρονομιάς, η έκδοση της οποίας είναι χρονοβόρα. Η σχετική βεβαίωση χορηγείται από τα ειρηνοδικεία.

Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται είναι ληξιαρχική πράξη θανάτου, πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομιάς, πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών και πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης (αν δεν υπάρχει διαθήκη).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Προσοχή πρέπει να δώσουν οι κληρονόμοι που έχουν κληρονομήσει τον θανόντα με διαθήκη και μέσα σε αυτή δεν αναφέρονται τα κινητά πράγματα. Αυτό σημαίνει ότι με τη διαθήκη ο θανών μπορεί να αφήνει τα ακίνητα σε κάποιον, αλλά να μην αναφέρει τίποτα για τα κινητά πράγματα, που σημαίνει ότι δικαιούχοι είναι όλοι οι εξ αδιαθέτου κληρονόμοι για αυτά. Εφόσον υπάρχει διαθήκη και ορίζει ποιος είναι ο δικαιούχος, τότε δεν χρειάζεται το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.