ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Προσοχή στα τεκμήρια – Ποιοι κινδυνεύουν με έξτρα φόρο

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Προσοχή στα τεκμήρια – Ποιοι κινδυνεύουν με έξτρα φόρο

Ο εφιάλτης των φορολογικών δηλώσεων είναι τα τεκμήρια διαβίωσης και το πώς οι φορολογούμενοι θα τα καλύψουν προκειμένου να μην πληρώσουν άδικα στην Εφορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, είναι έτοιμο το περιουσιολόγιο το οποίο θα αντικαταστήσει τα τεκμήρια διαβίωσης. Ωστόσο, λόγω της πανδημίας έχουν «φρενάρει» οι διαδικασίες.

Μέχρι τον Απρίλιο και πριν ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των νέων φορολογικών δηλώσεων το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να έχει λάβει αποφάσεις και για τρεις φόρους οι οποίοι αναμένεται να επιβαρύνουν φέτος φορολογουμένους και επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία και τα δύο lockdowns.

Οι «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης» ή «τεκμήρια διαβίωσης» σύμφωνα με την Εφορία, είναι τα ελάχιστα ποσά, τα οποία καταβάλλει ετησίως κάθε φορολογούμενος για να συντηρεί σπίτια, ΙΧ αυτοκίνητα, βάρκες, σκάφη, πισίνες, ανεμόπτερα, αεροσκάφη και ελικόπτερα, για να πληρώνει δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων και μισθοδοσία υπηρετικού προσωπικού και για να καλύπτει τις άμεσες προσωπικές ανάγκες διαβίωσής του, αθροίζονται και προσδιορίζουν ένα ελάχιστο όριο φορολογητέου τεκμαρτού εισοδήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται ειδική ρύθμιση που θα απαλλάσσει φέτος από τα τεκμήρια διαβίωσης τους φορολογουμένους που έχουν χτυπηθεί από την κρίση της πανδημίας. Η προσωρινή απενεργοποίηση των τεκμηρίων για κατοικίες και αυτοκίνητα εξετάζεται να είναι στοχευμένη και να αφορά εργαζομένους οι οποίοι ήταν σε αναστολή εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα το 2020 και ελάμβαναν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ τον μήνα, επαγγελματίες οι οποίοι είδαν τον τζίρο τους να βυθίζεται καθώς και ατομικές επιχειρήσεις που υποχρεωτικά κατέβασαν ρολά.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χρειάστηκε να θέσει τέλος σε δημοσιεύματα του Τύπου που έκαναν λόγο για αναστολή των τεκμηρίων διαβίωσης μόνο για το 2021 εξαιτίας του κορωνοϊού.

Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η σκέψη για «πάγωμα» των τεκμηρίων διαβίωσης ξεκαθάρισε ο υπουργός Oικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο MEGA.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το εάν υπάρχει η σκέψη για το 2020 να παγώσουν τα τεκμήρια διαβίωσης για μια χρονιά απάντησε «όχι, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοια σκέψη, ούτε το έχουμε συζητήσει ως οικονομικό επιτελείο».

«Θέλω να είναι πολύ ειλικρινής, ποιες είναι οι δυνατότητες που έχει η ελληνική οικονομία, ποιες είναι οι προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου και πώς δρομολογούμε τα επόμενα βήματα. Προφανώς όλα αξιολογούνται, θα δούμε την κατάσταση ξανά τον επόμενο μήνα στο τρίμηνο, στο εξάμηνο και ούτω καθ΄εξής» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην πραγματική οικονομία έχουν βάλει στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου σενάρια για νέες έκτακτες φορολογικές παρεμβάσεις το 2021 με στόχο την ελάφρυνση εργαζομένων, επαγγελματιών και επιχειρήσεων και την αποτροπή επιβαρύνσεων στα νοικοκυριά.

Στα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης δεν υπάρχει τεκμήριο εάν διαθέτουν πιστοποιητικό αυθεντικότητας, εάν είναι επιβατικά αυτοκίνητα ειδικά διασκευασμένα για κινητικά ανάπηρους οι οποίοι έχουν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ πάνω από 1,9 εκατ. φορολογούμενοι «παγιδεύτηκαν» στα τεκμήρια και πλήρωσαν έξτρα φόρο. Ο φόρος αυτός υπολογίστηκε πάνω στα αυξημένα εισοδήματα λόγο των τεκμηρίων και άγγιξε τα 6,5 δισ. ευρώ.

Τα τεκμήρια διαβίωσης των ΙΧ

Στα επιβατικά αυτοκίνητα το τεκμήριο διαβίωσης ορίζεται ως εξής:

Για αυτοκίνητα μέχρι και 1.200 κ.ε., σε 4.000 ευρώ.

Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1.200 κ.ε. και μέχρι 2.000 κ.ε., προστίθενται 600 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.

Για αυτοκίνητα άνω των 2.000 κ.ε. και μέχρι 3.000 κ.ε., προστίθενται 900 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.

Για αυτοκίνητα άνω των 3.000 κ.ε., προστίθενται 1.200 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.

Τα τεκμήρια στα σκάφη αναψυχής

Στα σκάφη αναψυχής τα τεκμήρια διαβίωσης ή οι «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης» κλιμακώνονται ως εξής:

Για μηχανοκίνητα σκάφη ανοικτού τύπου χωρίς χώρο ενδιαίτησης (ταχύπλοα και μη) ολικού μήκους μέχρι 5 μέτρα, η «αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης» ανέρχεται στο ποσό των 4.000 ευρώ. Για όσα έχουν μήκος πάνω από 5 μέτρα, το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ το μέτρο.

Για ιστιοφόρα ή μηχανοκίνητα ή μικτά σκάφη με χώρους ενδιαίτησης, ολικού μήκους μέχρι και 7 μέτρα, η «αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης» ορίζεται στο ποσό των 12.000 ευρώ. Για τα ίδια σκάφη με μήκος πάνω από 7 και μέχρι 10 μέτρα προστίθενται 3.000 ευρώ για κάθε ένα επιπλέον μέτρο μήκους. Για σκάφη άνω των 10 μέτρων και μέχρι 12 μέτρα, προστίθενται 7.500 ευρώ ανά επιπλέον μέτρο μήκους. Για σκάφη άνω των 12 μέτρων και μέχρι 15 μέτρα, προστίθενται 15.000 ευρώ για κάθε ένα επιπλέον μέτρο μήκους. Για σκάφη άνω των 15 μέτρων και μέχρι 18 μέτρα, προστίθενται 22.500 ευρώ για κάθε ένα επιπλέον μέτρο μήκους. Για σκάφη άνω των 18 και μέχρι 22 μέτρα, προστίθενται 30.000 ευρώ για κάθε ένα επιπλέον μέτρο μήκους.

Τέλος, για σκάφη πάνω από 22 μέτρα, προστίθενται 50.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέτρο μήκους.

Τα ποσά της περίπτωσης αυτής μειώνονται 50% για τα πλοία αναψυχής που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται στην Ελλάδα εξ ολοκλήρου από ξύλο, τύπων «τρεχαντήρι», «βαρκαλάς», «πέραμα», «τσερνίκι» και «λίμπερτυ», που προέρχονται από την ελληνική ναυτική παράδοση.

Η «αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης» κάθε σκάφους μειώνεται ανάλογα με την παλαιότητά του κατά ποσοστό 15% αν έχει παρέλθει χρονικό διάστημα πάνω από 5 και μέχρι δέκα 10 έτη από τη χρονιά που νηολογήθηκε για πρώτη φορά και κατά 30% αν έχει περάσει χρονικό διάστημα πάνω από 10 έτη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στις φετινές φορολογικές σημαντική μείωση και μηδενισμό ακόμα της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος, θα έχουν οι περισσότερες επιχειρήσεις καθώς με τα βίας κατάφεραν να έχουν κάποια κέρδη. Όπως είναι λοιπόν αναμενόμενο έχει αρχίσει να εξετάζεται η μείωση της προκαταβολής φόρου να εφαρμοστεί για τις επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολουμένους και τους αγρότες που είχαν το 2020 μείωση τζίρου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.