Εφορία: Ποιες πληρωμές οφειλών «παγώνουν»

Εφορία: Ποιες πληρωμές οφειλών «παγώνουν»

Έως τις 29 Ιανουαρίου θα πρέπει να πληρωθεί η έβδομη δόση του φόρου εισοδήματος, η πέμπτη δόση του ΕΝΦΙΑ και ο ΦΠΑ Δεκεμβρίου για διπλογραφικά βιβλία.

Παράλληλα στις 26 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία για την κατάθεση πινακίδων και για την υποβολή δηλώσεων φόρου κληρονομιάς, δωρεές, γονικές παροχές που έληγαν εντός του μηνός Νοεμβρίου 2020 ή εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2020.

Ποιες οφειλές «παγώνουν»

Οφειλές οι οποίες θα έπρεπε κανονικά να εξοφληθούν έως τις 31 Ιανουαρίου και αφορούν σε δόση ή δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης οφειλών προς την Εφορία «παγώνουν».

Οι δόσεις που «παγώνουν» θα μεταφερθούν για πληρωμή στο τέλος των υπολοίπων μηνιαίων δόσεων που ακολουθούν. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή, καθώς επίσης και για τους εργαζομένους που έχουν είναι σε αναστολή συμβάσεων.

Ωστόσο, υπάρχουν φόροι που πρέπει να πληρωθούν στην ώρα τους καθώς δεν αναμένεται να ανασταλεί η πληρωμή τους. Αφορά τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ, οι οποίοι θα πρέπει να πληρωθούν κανονικά. Έτσι, έως το τέλος του Ιανουαρίου θα πρέπει να πληρωθεί η 7η δόση του φόρου εισοδήματος και η 5η δόση του ΕΝΦΙΑ.

Τέλη κυκλοφορίας

Σημειώνεται ότι εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, το χρονοδιάγραμμα άλλαξε για πολλές πληρωμές, όπως για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας της νέας χρονιάς που πήρε παράταση έως τις 26 Φεβρουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως όσοι φορολογούμενοι αδυνατούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, έχουν τη δυνατότητα να τις ρυθμίσουν με την πάγια ρύθμιση σε έως 24 μηνιαίες δόσεις αν πρόκειται για τακτικές οφειλές (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος) ή σε 48 μηνιαίες δόσεις αν πρόκειται για έκτακτες οφειλές (φόρος κληρονομιάς κ.α.)

Ποιοι φορολογούμενοι θα δουν αύξηση των εισοδημάτων τους – Αυξήσεις μισθών το 2021

Σημαντικές αλλαγές στον υπολογισμό των φορολογικών επιβαρύνσεων επί των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων θα τεθούν σε ισχύ από φέτος.

Εξαιτίας των αλλαγών τα ποσά του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης που θα κληθούν να καταβάλουν εκατομμύρια φορολογούμενοι θα είναι μειωμένα.

Μεγάλοι κερδισμένοι οι αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι θα δουν τις ετήσιες επιβαρύνσεις από τον φόρο εισοδήματος να μειώνονται έως και 60% ενώ για φέτος η ειδική εισφορά αλληλεγγύης μηδενίζεται.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ευνοημένοι θα είναι και οι υψηλόμισθοι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα γλιτώσουν από την πληρωμή φόρων μεγάλου ύψους για τα εισοδήματα του 2020 και από την πληρωμή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης επίσης μεγάλου ύψους για τα εισοδήματα του 2021. Λιγότερο ευνοημένοι θα είναι οι μισθωτοί του δημοσίου τομέα και οι συνταξιούχοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.