ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Εκτός ελέγχου τα «κόκκινα» δάνεια εξαιτίας των lockdown – «Βόμβα» ως 15 δις ευρώ προβλέπει η ΤτΕ

Εκτός ελέγχου τα «κόκκινα» δάνεια εξαιτίας των lockdown – «Βόμβα» ως 15 δις ευρώ προβλέπει η ΤτΕ

Σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα, τα «κόκκινα» δάνεια μπορεί να φτάσουν στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στο καλό σενάριο της ΤτΕ, τα νέα “κόκκινα” δάνεια θα περιοριστούν σε 5 δισ ευρώ, ενώ στο κακό η νέα κρίση θα δημιουργήσει 12- 15 δισ. ευρώ προβληματικά χαρτοφυλάκια. Εάν κάποιος προσθέσει στα παραπάνω και τα ιδιωτικά χρέη άνω των 9 δισ. ευρώ, τα οποία δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, τότε αντιλαμβάνεται τόσο το μέγεθος του προβλήματος.

Από εκεί και πέρα, βαθύτερη ύφεση για το 2020 από τις προηγούμενες προβλέψεις της, και μικρότερη ανάκαμψη (σε σχέση με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης) το 2021 προβλέπει η έκθεση της ΤτΕ για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά στο βασικό της σενάριο σημαντική ύφεση κατά 10% το 2020, δηλαδή βαθύτερη του 8,5% που καταγράφηκε στο εννεάμηνο. Ωστόσο, προβλέπει ότι στη συνέχεια το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4,2% το 2021 και κατά 4,8% το 2022, καθώς εκτιμάται ότι τόσο η εγχώρια όσο και η εξωτερική ζήτηση θα ενισχυθούν σημαντικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει των συγκεκριμένων προβλέψεων θα χρειαστεί και το 2023 για να φτάσει η ελληνική οικονομία στο επίπεδο που βρισκόταν το 2019.

Βάσει των στοιχείων που υποβάλλουν τα πιστωτικά ιδρύματα στην Τράπεζα της Ελλάδος, με στοιχεία Νοεμβρίου 2020, το ποσό των δανείων σε καθεστώς αναστολής πληρωμών σε ενοποιημένη βάση ανέρχεται σε 21 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 12% του συνολικού ποσού δανείων στο τραπεζικό σύστημα.

Από εκεί και πέρα, άνω του 80% των δανείων με αναστολή πληρωμών είναι ενήμερα δάνεια (αποτελούν περίπου το 15% των ενήμερων δανείων) και έχουν σχετικά περιορισμένη κάλυψη με προβλέψεις για πιστωτικό κίνδυνο (περίπου 3%). Τα δάνεια με αναστολή πληρωμών είναι σε ποσοστό 60% προς επιχειρήσεις και 40% προς φυσικά πρόσωπα. Η διάρκεια της αναστολής ορίζεται κατά περίπτωση ανά τράπεζα και για τα περισσότερα δάνεια είναι με λήξη στο τέλος του 2020 – αρχές του 2021.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ένα τρίτο των ρυθμίσεων αφορά τον κλάδο εστίασης και παροχής καταλύματος (33%), του χονδρικού και λιανικού εμπορίου (17%), με τον κλάδο της μεταφοράς και αποθήκευσης (12%) και μεταποίησης (12%) να ακολουθούν. Είναι αξιοσημείωτο ότι το 34% των δανείων που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμών ανήκει στην κατηγορία με σημαντική αύξηση πιστωτικού κινδύνου. Το γεγονός αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να δημιουργηθεί νέος κύκλος Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων από δανειολήπτες που δεν θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.