ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Θεσσαλονίκη: Νέα δεδομένα στην αγορά ακινήτων λόγω κρίσης και κορωνοϊού

Θεσσαλονίκη: Νέα δεδομένα στην αγορά ακινήτων λόγω κρίσης και κορωνοϊού

Μεγάλες αλλαγές έχει φέρει η οικονομική κρίση από τον κορωνοϊό, με τα δεδομένα να είναι πλέον διαφορετικά στην αγορά ακινήτων.

Μιλώντας σε φορείς της αγοράς, το ΑΠΕ-ΜΠΕ σταχυολόγησε μερικές από αυτές τις αλλαγές, που παρατηρούνται σε εποχή κάθετα μειωμένων μεταβιβάσεων ακινήτων (ως και 60% το 2020 κατά ορισμένες εκτιμήσεις): «πάγωμα» της ζήτησης ακινήτων από τους φοιτητές, λόγω της μη πραγματοποίησης μαθημάτων με φυσική παρουσία στα πανεπιστήμια. Μηδενική ζήτηση -και μεγάλη πτώση ενοικίων- για επαγγελματικά ακίνητα, ορισμένα από τα οποία (σε οδούς περιμετρικά των βασικών εμπορικών αρτηριών του κέντρου) υπάρχει ενδιαφέρον για να μετατραπούν σε …πάρκινγκ ή και σε κατοικίες.

Ελαφρά, κυρίως «αναγνωριστική», κινητικότητα για αγορά κατοικίας και αναθέρμανση της ζήτησης για αντιπαροχή. Σταδιακή έναρξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος από Έλληνες του κύματος του brain drain για αγορά ακινήτων, αλλά και ζήτηση, δειλά δειλά, για καινούργιες κατοικίες από ανθρώπους 30-35 ετών, τη γενιά δηλαδή που έχασε την ευκαιρία να αποκτήσει το δικό της σπίτι λόγω της οικονομικής κρίσης του 2008-2009 και τώρα θεωρεί τις τιμές πιο λογικές. «Φρένο» στο αγοραστικό ενδιαφέρον από Βαλκάνιους, αλλά και εκτιμήσεις για καλύτερες μέρες, μετά την εξομάλυνση της κατάστασης με την πανδημία.

Κινητικότητα στην κατοικία, στον «πάγο» τα επαγγελματικά ακίνητα

«Από τον Μάρτιο η αγορά είναι παγωμένη. Στις ζητήσεις των φοιτητών για ενοικίαση ακινήτων είχαμε πτώση της τάξης του 50% και σε πολλές περιπτώσεις λύση συμβάσεων μίσθωσης, γιατί πολλοί θεώρησαν ότι πληρώνουν τζάμπα, αφού τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο γίνονται διαδικτυακά», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, Άγγελος Πασαλίδης, προσθέτοντας ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων εμφανίστηκαν διαλλακτικοί και συζητήσιμοι ως προς τις τιμές των μισθωμάτων.

Πάντως, γενικά στην κατοικία, τόσο στη μίσθωση όσο και στην αγορά, υπάρχει ελαφρά κινητικότητα, περισσότερο αναγνωριστική προς το παρόν όπως λέει, καθώς πολλοί, που ενδιαφέρονται -και μπορούν- να αγοράσουν ακίνητο, αναμένουν επιστροφή σε κάποια μορφή κανονικότητας, πριν διαθέσουν χρήματα από τον οικογενειακό «κουμπαρά» για μια τέτοια επένδυση.

Πολλοί βέβαια είναι -σημειώνει- κι εκείνοι, που λόγω έλλειψης ρευστότητας εν μέσω αναστολών εργασίας κτλ, δεν θα μπορούσαν να μετακομίσουν ακόμα κι αν το ήθελαν, καθώς μια μετακόμιση μπορεί να στοιχίζει από 1000-1200 ευρώ έως και 3000 στην περίπτωση ενός μεγαλύτερου σπιτιού. Κατά τον κ. Πασαλίδη, με βάση τα σημερινά δεδομένα και εκτός απροόπτου, εν μέσω καλοκαιριού του 2021, η κινητικότητα στην κατοικία θα είναι έντονη.

Πώς διαμορφώνονται σήμερα οι τιμές; Για τη μίσθωση ακινήτου, οι προβαλλόμενες τιμές ενοικίων είναι μειωμένες κατά περίπου 20% έως και 30%, σε σχέση με πέρυσι. Για την αγορά ακινήτου παρατηρείται επίσης μείωση γύρω στο 20%, η οποία μπορεί να γίνει μεγαλύτερη στις επιτόπου διαπραγματεύσεις με τον ιδιοκτήτη, σύμφωνα με τον κ. Πασαλίδη.

Το πολύ μεγάλο πρόβλημα, προσθέτει, εμφανίζεται στα επαγγελματικά ακίνητα, όπου οι διαδοχικές κρίσεις (οικονομική και πανδημική) οδήγησαν πολλές επιχειρήσεις σε έλλειψη βιωσιμότητας. «Περιμένουμε πως τα νέα μισθωτήρια επαγγελματικών ακινήτων θα είναι μειωμένα κατά τουλάχιστον 30%, σε σχέση με την προ κορωνοϊού εποχή», σημειώνει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πάντως, αναμένει καλύτερες ημέρες. «Το φαινόμενο του κορωνοϊού και η έναρξη της πανδημίας, ατυχώς συνέπεσε με την έναρξη αλματώδους, καθώς φαινόταν, ανόδου της κατασκευής και επανεκκίνηση της οικοδομής, μετά την οικονομική κρίση. Με την επιστροφή της κανονικότητας, θεωρώ πως η οικοδομή θα επανεκκινήσει», τονίζει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.