ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Επιστρεπτέα προκαταβολή 6: Μέχρι πότε μπορείτε να υποβάλετε αίτηση

Ποιοι οι δικαιούχοι & πότε θα γίνει η πληρωμή

Επιστρεπτέα προκαταβολή 6: Μέχρι πότε μπορείτε να υποβάλετε αίτηση

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στον «αέρα» είναι η πλατφόρμα για το πρόγραμμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν να μπορούν υποβάλουν την αίτησή τους.

Επισημαίνεται πως επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν πληγεί από το lockdown για τη νόσο COVID-19, δικαιούνται να καταθέσουν στη σχετική διαδικτυακή πλατφόρμα αίτηση για τον έκτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Η αίτηση γίνεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις έως τις 16 Μαρτίου για ενισχύσεις ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων το μισό έχει χαρακτήρα επιχορήγησης.

Στον έκτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, το 50% των ενισχύσεων έχει και πάλι μη επιστρεπτέο χαρακτήρα, με το ελάχιστο να ορίζεται στα 500 ευρώ και το μέγιστο σε 50.000 ευρώ.

Για ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται ελάχιστη ενίσχυση 500-1.000 ευρώ σε συνάρτηση με τον τζίρο, ενώ για κλειστές επιχειρήσεις σε συνάρτηση με τον αριθμό των εργαζόμενων τα ελάχιστα ποσά διαμορφώνονται από 1.000 (χωρίς εργαζόμενους) έως 8.000 ευρώ (πάνω από 20 εργαζόμενοι).

Ποια στοιχεία πρέπει να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι

Οι επιχειρήσεις στις οποίες απευθύνεται το πρόγραμμα θα πρέπει να υποβάλλουν στην πλατφόρμα συγκεκριμένα στοιχεία για τους μήνες Ιανουάριο έως και Δεκέμβριο 2020, καθώς και τον Ιανουάριο 2021.

Αυτά είναι τα εξής:

  • Επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ (κωδ. 312 της δήλωσης ΦΠΑ) διακριτά για κάθε μήνα.
  • Επιχειρήσεις μη υποκείμενες σε ΦΠΑ, απαλλασσόμενες και ειδικών καθεστώτων ΦΠΑ, συμπληρώνουν:
  1. Τα ακαθάριστα έσοδα διακριτά για κάθε μήνα.
  2. Το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων (κωδικός 047 του εντύπου Ε3) του φορολογικού έτους 2019.
  3. Το σύνολο των εξόδων του φορολογικού έτους 2019. Επιπροσθέτως, προ-συμπληρώνονται τα στοιχεία τα οποία διαθέτει η ΑΑΔΕ βάσει των δηλώσεων (ΦΠΑ ή Εισοδήματος) των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων.

Τα ανωτέρω στοιχεία που συμπληρώνονται από την επιχείρηση, επαληθεύονται από τις δηλώσεις ΦΠΑ και Εισοδήματος, στις αντίστοιχες φορολογικές χρήσεις, όταν αυτές υποβληθούν.

Εστίαση, γυμναστήρια και άλλοι κλάδοι

Ξεχωριστή είναι η πρόβλεψη για την εστίαση και άλλους κλάδους της οικονομίας που παρέμειναν κλειστοί τον Ιανουάριο όπως γυμναστήρια, θέατρα, κινηματογράφοι κ.ά..

Το κατώτατο ύψος της ενίσχυσης που μπορούν να λάβουν οι δικαιούχοι μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6 διαμορφώνεται ως εξής:

  • 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους.
  • 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους.
  • 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους.
  • 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους.

Μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις

Ειδικά οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, κατά την έννοια του Παραρτήματος Ι του Κανονισμού 651/2014, δύναται να υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος ακόμα και αν ήταν προβληματικές στις 31/12/2019.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:

  • Δεν υπάγονται σε συλλογική πτωχευτική διαδικασία.
  • Δεν έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης και δεν έχουν ακόμη αποπληρώσει το δάνειο ή λύσει τη σύμβαση εγγύησης, ή δεν έχουν λάβει ενίσχυση αναδιάρθρωσης και υπόκεινται ακόμη σε σχέδιο αναδιάρθρωσης.
  • Είτε πληρούν τις προϋποθέσεις του Κανονισμού 1407/2013 (ΕΕ L351/1/24-12-2013) και δεν έχουν ήδη εξαντλήσει το τιθέμενο στον Κανονισμό ανώτατο όριο, για την τριετία 2019-2021.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.