ΠΟΦΕΕ: Να ενταχθούν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 επιχειρήσεις χωρίς οριστική υποβολή δήλωσης εσόδων

Στην επιστολή τους ζητούν μια μόνιμη λύση για όλες τις μελλοντικές Επιστρεπτέες Προκαταβολές που θα προκύψουν

ΠΟΦΕΕ: Να ενταχθούν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 επιχειρήσεις χωρίς οριστική υποβολή δήλωσης εσόδων

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε), με επιστολής της προς τους αρμόδιους υπουργούς, ζητά να συμπεριληφθούν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 επιχειρήσεις για τις οποίες ενώ έχουν οριστικοποιηθεί τα έσοδα, αλλά δεν έχει υποβληθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος εξαιτίας των εκτάκτων συνθηκών, αλλά και των αυξημένων υποχρεώσεων.

Στην επιστολή τους ζητούν μια μόνιμη λύση για όλες τις μελλοντικές Επιστρεπτέες Προκαταβολές που θα προκύψουν, είτε να μην απαιτείται η εκδήλωση ενδιαφέροντος μετά την οριστικοποίηση των εσόδων (όπως έγινε με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4), είτε να μπει μια ασφαλιστική δικλείδα με προειδοποιητικό μήνυμα στον χρήστη ότι εκκρεμεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος για να ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο της διαδικασίας, εφόσον οριστικοποιηθούν τα έσοδα.

Αναλυτικά η επιστολή των μελών του Δ.Σ της Π.Ο.Φ.Ε.Ε

«Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

Όπως γνωρίζετε στις 24 Φεβρουαρίου 2021 ήταν η καταληκτική ημερομηνία για την καταχώρηση των εσόδων και για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την χορήγηση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6.

Οι δηλώσεις αυτές έπρεπε να γίνουν σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την Χώρα, καθώς πέραν του γεγονότος ότι πολλές περιοχές (και να σημειωθεί οι πιο πολυπληθείς) τελούν υπό αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, επίσης πολλές περιοχές επλήγησαν από την βαριά κακοκαιρία «Μήδεια» (κάποιες εκ των οποίων έμειναν για μέρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα), καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας από τα γραφεία των συναδέλφων Λογιστών – Φοροτεχνικών.

Θα πρέπει να προσθέσουμε, ότι πέραν των ανωτέρω έκτακτων συνθηκών, οι αιτήσεις για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 είναι μια ακόμη δηλωτική υποχρέωση που έρχεται να στοιβαχτεί στις πλάτες των Λογιστών – Φοροτεχνικών οι οποίοι με νύχια και με δόντια ένα χρόνο τώρα κρατάνε την οικονομία της Χώρας όρθια, θυσιάζοντας τον προσωπικό τους χρόνο, την ψυχική τους υγεία και σε πολλές περιπτώσεις την ίδια τους τη ζωή ώστε να μην χάσει κανείς δικαιούχος τα χρήματα που χρειάζεται ώστε να κρατήσει την επιχείρησή του ανοιχτή εν καιρώ πανδημίας.

Στις 2 Μαρτίου 2021, όταν άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6, η Ομοσπονδία μας κατακλύστηκε από αναφορές απελπισμένων συναδέλφων αλλά και επιχειρηματιών, που μόλις είχαν συνειδητοποιήσει ότι, ενώ είχαν καταχωρίσει τα έσοδα στην πλατφόρμα, εκ παραδρομής, και λόγω των δύσκολων συνθηκών που προαναφέραμε, δεν είχαν προβεί στην εκδήλωση ενδιαφέροντος. Ανθρώπινο και αναπόφευκτο, αν συνυπολογίσουμε όλα τα μέτρα και τις δηλωτικές υποχρεώσεις, με τις ασφυκτικές καταληκτικές ημερομηνίες, έχουν φορτωθεί τα Λογιστικά – Φοροτεχνικά γραφεία, τα οποία να υπενθυμίσουμε ότι εξυπηρετούν το 97% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι πλήθος επιχειρήσεων να μην έχουν την δυνατότητα να λάβουν μέρος στο μέτρο αυτό, κάτι το οποίο εν μέσω πανδημίας και lockdown, είναι απαραίτητο για την επιβίωση τους.

Για τους λόγους αυτούς κρίνουμε απαραίτητο, και παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας ώστε, να συμπεριληφθούν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6, όπως συνέβη και στο παρελθόν, επιχειρήσεις για τις οποίες ενώ έχουν οριστικοποιηθεί τα έσοδα, δεν έχει υποβληθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος, είτε αυτόματα, είτε μέσω της επαναλειτουργίας για ένα σύντομο χρονικό διάστημα (έστω και για μία ημέρα) της πλατφόρμας για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Επειδή το συγκεκριμένο ζήτημα έχει προκύψει σε όλες τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές μέχρι σήμερα (πλην της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4, όπου δεν απαιτούταν) θα θέλαμε να επιμείνουμε σε μια πιο μόνιμη λύση για όλες τις μελλοντικές Επιστρεπτέες Προκαταβολές που θα προκύψουν, είτε να μην απαιτείται η εκδήλωση ενδιαφέροντος μετά την οριστικοποίηση των εσόδων (όπως έγινε με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4), είτε να μπει μια ασφαλιστική δικλείδα με προειδοποιητικό μήνυμα στον χρήστη ότι εκκρεμεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος για να ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο της διαδικασίας, εφόσον οριστικοποιηθούν τα έσοδα.

Με εκτίμηση,
το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!


ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.