Ο «θάνατος του εμποράκου»: Τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης αφορούν τους «ισχυρούς»

Ο «θάνατος του εμποράκου»: Τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης αφορούν τους «ισχυρούς»

Πρόσθετη ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 1 με 1,2 μονάδα και επιπλέον 180.000-200.000 θέσεις εργασίας μπορεί να επιφέρει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), που αποτελεί σημαντική ευκαιρία όχι μόνο για την υπέρβαση των συνεπειών της πανδημίας, αλλά και για τον οικονομικό, τεχνολογικό και θεσμικό μετασχηματισμό της χώρας.

Αλλά, αυτά τα έργα και έτσι όπως φαίνεται να δομείται θα αφορά μόνο τους ισχυρούς καθώς όπως αναφέρουν οι τράπεζες για να λάβει κάποιος χρηματοδότηση θα πρέπει να έχιε ισχυρά ίδια κεφάλαια που σημαίνει ότι οι μικρομεσαίοι που χτυπήθηκαν ανηλεώς από την κυβέρνηση στην καραντίνα μάλλον δεν θα μπορέσουν να μπουν επομένως πλέον ξεκινάμε να μιλάμε για τον “θάνατο του εμποράκου”.

Αυτό επισήμανε ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης στη διαδικτυακή εκδήλωση του ΙΟΒΕ και της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank) με θέμα «Τάσεις και προοπτικές στην ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία».

Σε αυτή την προσπάθεια, ο ρόλος των τραπεζών είναι καθοριστικός μέσω της διασφάλισης των προτεραιοτήτων του προγράμματος (πράσινη οικονομία, digital, εξωστρέφεια, καινοτομία, μεγέθυνση των επιχειρήσεων), της ορθής πιστωτικής αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων, της παροχής συμβουλών προς τις επιχειρήσεις για τη διαμόρφωση και ωρίμανση των επενδυτικών σχεδίων τους και, βεβαίως, της κινητοποίησης κεφαλαίων.

Είναι βέβαιο, τόνισε ο κ. Ψάλτης, ότι «αρκετές επιχειρήσεις που θα θελήσουν με σοβαρό τρόπο να συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα με επενδυτικό σχέδιο θα πρέπει να έχουν ενισχυμένα ίδια κεφάλαια», εκτιμώντας πως οι τράπεζες θα πρέπει να διασφαλίσουν πιστώσεις 33 δισ. ευρώ, τόσο μέσω της αναλογίας τους στο RRF όσο και από τον δανεισμό επενδυτικών σχεδίων που θα έχουν λάβει επιδότηση.

Σε ερώτημα του επικεφαλής του ΙΟΒΕ Ν. Βέττα για την ετοιμότητα της ελληνικής επιχειρηματικότητας και της κρατικής μηχανής, ο CEO της Alpha Bank εκτίμησε πως το ένα τρίτο των σχεδίων είναι ώριμο, και άρα μπορούν να τεθούν άμεσα σε φάση υλοποίησης, το άλλο ένα τρίτο βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού, ενώ για το υπόλοιπο μέρος του προγράμματος δεν υπάρχουν ακόμη σχέδια.

Υπογράμμισε δε τη σημασία της έγκαιρης εφαρμογής οριζόντιων μεταρρυθμίσεων, όπως η επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης και επίλυσης διαφορών, η υιοθέτηση ενός πιο φιλικού προς την ανάπτυξη μείγματος φορολογικής πολιτικής και ενός σταθερού φορολογικού καθεστώτος για αρκετό διάστημα.

Σχετικά με τον ρόλο του τραπεζικού συστήματος κατά τη διάρκεια του 2020, ο κ. Ψάλτης σημείωσε πως, πέρα από την εφαρμογή ενός σχεδίου δράσης που διασφάλισε την απρόσκοπτη λειτουργία τους και την εξυπηρέτηση των πελατών, μέσω και της μετάβασής τους στα ψηφιακά κανάλια, οι τράπεζες παρείχαν νέες εκταμιεύσεις ύψους 21,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε πιστωτική επέκταση 7 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 5,6% έναντι 2,2% το 2019.

Αναλύοντας τα ποσά που κατευθύνθηκαν στην οικονομία, ο κ. Ψάλτης ανέφερε πως οι νέες εκταμιεύσεις περιλαμβάνουν 15 δισ. ευρώ που έδωσαν οι τράπεζες μόνες τους και 6,5 δισ. ευρώ που έδωσαν στο πλαίσιο των κυβερνητικών προγραμμάτων χορήγησης ρευστότητας (Αναπτυξιακή Τράπεζα – Εγγυοδοτικό), ενώ υπογράμμισε και την περαιτέρω ρευστότητα ύψους 7,3 δισ. ευρώ που παρείχε η ελληνική πολιτεία απευθείας σε περίπου 550.000 μικρές οικονομικές οντότητες και ελεύθερους επαγγελματίες με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Παράλληλα σημείωσε πως το τραπεζικό σύστημα στήριξε την οικονομία και με αναστολές καταβολής δόσεων δανείων συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ για περίπου 400.000 δανειολήπτες, εκ των οποίων 18,5 δισ. ευρώ αφορούσαν απολύτως ενήμερους δανειολήπτες. Προσέθεσε δε ότι η υποστήριξη της πολιτείας μέσω των προγραμμάτων «Γέφυρα» αλλά και οι ρυθμίσεις που προσφέρουν οι ίδιες οι τράπεζες στους πελάτες τους θα επιτρέψουν μια σχετικά ομαλή μετάβαση στην κανονικότητα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Αυτό που είναι κατά τη γνώμη μου πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι μπορέσαμε να λειτουργήσουμε όχι μόνο γρήγορα, αλλά σε απόλυτη συνεννόηση, και με αρκετά δυναμικό τρόπο, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η ΕΚΤ, με την ευελιξία που μας έδωσε και η ελληνική κυβέρνηση», υπογράμμισε ο CEO της Alpha Bank.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.