Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές

Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές

  Στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκφράζουν την ελπίδα πως οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αποπληρωμή φορολογικών οφειλών θα ανασχέσουν τη δυναμική που έχει λάβει τους τελευταίους μήνες η συσσώρευση υπερήμερων οφειλών προς το Δημόσιο.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον τον Μάρτιο 2013 δημιουργήθηκαν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 862 εκατ. ευρώ, ενώ αθροιστικά στο πρώτο τρίμηνο του 2013 τα υπερήμερα χρέη τρίτων προς το Δημόσιο ανήλθαν σε 2,178 δισ. ευρώ.

  Στο διάστημα Ιανουαρίου 2012 – Μαρτίου 2013 συσσωρεύτηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 16 δισ. ευρώ. Συνολικά δε οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ξεπέρασαν στα τέλη Μαρτίου 2013 τα 55 δισ. ευρώ.

  Πρέπει να τονισθεί πως εάν οι ρυθμίσεις για την διευκόλυνση καταβολής των οφειλών δεν αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της διόγκωσης των απλήρωτων χρεών και αυτά εξακολουθήσουν να αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό, υπάρχει ο κίνδυνος συνολικά το 2013 να δημιουργηθούν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 8,4 δισ. ευρώ.

  Σημειώνεται πως τα 2,178 δισ. ευρώ των υπερήμερων οφειλών δεν δύνανται να υπαχθούν στην νέα ρύθμιση των 48 δόσεων, αλλά μόνο υπό προϋποθέσεις στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

  Με το νέο πλαίσιο παρέχεται και η δυνατότητα πάγιας ρύθμισης για ποσά που θα καταστούν ληξιπρόθεσμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2013 . Συγκεκριμένα παρέχεται η δυνατότητα στους οφειλέτες που είναι συνεπείς στις λοιπές υποχρεώσεις τους αλλά αδυνατούν να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους να υπαχθούν σε πρόγραμμα τμηματικής καταβολής 2- 12 δόσεων, που δύναται να ανέλθουν στις 24 σε περιπτώσεις έκτακτης και μη αναμενόμενης οφειλής.

  Για τα χρέη πριν το 2013 θα παρέχεται στους οφειλέτες η δυνατότητα είτε να εξοφλήσουν εφ άπαξ με έκπτωση κατά 50% στις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής ή να υπαχθούν σε προγράμματα τμηματικής καταβολής μέχρι 48 ισόποσων μηνιαίων δόσεων, με ταυτόχρονη απαλλαγή των εν λόγω προσαυξήσεων κατά ποσοστό που θα βαίνει μειούμενο, όσο αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.