Η Ελλάδα πρώτη σε επενδύσεις στη Βουλγαρία

Η Ελλάδα πρώτη σε επενδύσεις στη Βουλγαρία

 Το πρώτο δίμηνο του 2013 οι μεγαλύτερες Άµεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) στη Βουλγαρία προήλθαν από την Ελλάδα (Euro 9,4 εκατ.), το Λουξεμβούργο (Euro 7,9 εκατ.), τη Ρωσία (Euro 6,7 εκατ.) και την Αυστρία (6,1 εκατ. ευρώ), όπως αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο Απριλίου 2013 από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Σόφιας.

  Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η βουλγαρική Κεντρική Τράπεζα (ΒΝΒ), οι άμεσες ξένες επενδύσεις (Α.Ξ.Ε.) στη Βουλγαρία το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου τ.έ. αντιστοιχούσαν σε Euro 40,3 εκατ. (0,1% του ΑΕΠ), καταγράφοντας πτώση περίπου 92% σε ετήσια βάση. Την αντίστοιχη περίοδο του 2012 οι Α.Ξ.Ε. ανήλθαν σε 524,3 εκατ. ευρώ (1,3% του ΑΕΠ).

  Οι μεγαλύτερες Α.Ξ.Ε. στη Βουλγαρία το πρώτο δίμηνο του 2013 προήλθαν από την Ελλάδα (Euro 9,4 εκατ.), το Λουξεμβούργο (Euro 7,9 εκατ.), τη Ρωσία (Euro 6,7 εκατ.) και την Αυστρία (6,1 εκατ. ευρώ). Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, κάμψη σημείωσαν και οι βουλγαρικές επενδύσεις στο εξωτερικό οι οποίες το πρώτο δίμηνο του 2013 περιορίστηκαν σε Euro 6,8 εκατ., ενώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους ισοδυναμούσαν με Euro 23,8 εκατ.

  Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία 2009-2012 της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το 2012 οι ελληνικές εξαγωγές στη Βουλγαρία (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών) σημείωσαν σημαντική κατ΄ αξία αύξηση της τάξης του 18% και ανήλθαν σε περίπου Euro 1,5 δισ. Οι ελληνικές εισαγωγές από Βουλγαρία κατέγραψαν επίσης αύξηση, αλλά πιο συγκρατημένη (6%). Όπως αποτυπώνεται και στον κάτωθι πίνακα, το αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής ήταν η διεύρυνση το 2012 του υπέρ της Ελλάδος διμερούς εμπορικού πλεονάσματος.

  Παρόμοιο ποσοστό αύξησης και παρόμοια συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών (17% και Euro 1,5 δισ.) στη Βουλγαρία για το 2012 δίνει βάσει της δικής του ανάλυσης και το βουλγαρικό Στατιστικό Ινστιτούτο (http://www.nsi.bg/ORPDOCS/fTrade_1.1.1.2_en.xls), το οποίο, όμως, παρουσιάζει το υπέρ της Ελλάδος εμπορικό πλεόνασμα σαφώς πιο περιορισμένο (μόλις Euro 48 εκατ.).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.