Από σήμερα ο εφιάλτης στην Ελλάδα: Ξεκινάει η πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών

Χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις στα χέρια των δανειστών

Από σήμερα ο εφιάλτης στην Ελλάδα: Ξεκινάει η πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών

«Μετά το lockdown έρχεται ο εφιάλτης», γράφαμε πριν από λίγους μήνες στο pronews.gr και πλέον ο εφιάλτης ήρθε, καθώς από σήμερα ξεκινάει η πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Έτσι εκτός προστασίας βρίσκονται από σήμερα δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες με δάνειο πρώτης κατοικίας, αφού ο νέος πτωχευτικός νόμος που τέθηκε σήμερα σε εφαρμογή προστατεύει μόνο τα δάνεια των ευάλωτων που «κοκκίνισαν» εν μέσω πανδημίας.

Πλέον, μετά από πτώχευση, στο στόχαστρο θα βρίσκεται το σύνολο της περιουσίας και όχι τα υποθηκευμένα ακίνητα, ενώ αφού ξεχρεώσει, αν ξεχρεώσει, ο όποιος οφειλέτης το όποιο χρέος, θα έχει την ευκαιρία να επαναγοράσει, αν μπορεί και θέλει, το όποιο ακίνητο, πληρώνοντας το δηλαδή δύο φορές.

Σε σχέση με την απαλλαγή, ενώ μέχρι τώρα δεσμευόταν η περιουσία και το εισόδημα μέχρι την πτώχευση, τώρα θα δεσμεύεται και το μεταπτωχευτικό εισόδημα εκτός από τις βασικές ανάγκες διαβίωσης. Αν δηλαδή κάποιος που έχει πτωχεύσει η επιχείρησή του, αποκτήσει καινούριο επάγγελμα με εισόδημα, τότε θα του δεσμεύεται μέρος του μισθού, παρότι το απέκτησε μετά την πτώχευση.

Πέραν τούτου: Θα μπορεί να πτωχεύσουν και τα φυσικά πρόσωπα, όχι μόνο οι έμποροι! Κάτι που σημαίνει πως οι δανειστές θα μπορούν να ζητήσουν ακόμα και το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων και ως εκ τούτου όλο και περισσότεροι θα οδηγηθούν στην ακτημοσύνη.

Ο νέος Πτωχευτικός έρχεται σε μια στιγμή που εκατομμύρια πολίτες και εκατοντάδες χιλιάδες πολύ μικρές ή μικρές επιχειρήσεις (το 99,5% των επιχειρήσεων με το 78% των απασχολούμενων – Κομισιόν SBA Factsheet 2019) είχαν τεθεί σε αναστολή εργασίας και εργασιών, είχαν απολέσει μισθό, ατομικό και εμπορικό εισόδημα και επρόκειτο να ξανανέβουν τον παρατεταμένο Γολγοθά του δεύτερου lockdown.

Το πρώτο στάδιο αφορά εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, τον οποίο περιλαμβάνει ο νέος νόμος. Σε αυτό προβλέπεται επιδότηση δόσης του στεγαστικού δανείου για πέντε έτη υπό τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Το σύνολο των οφειλών προς χρηματοδοτικούς φορείς, το Δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης να είναι τουλάχιστον είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ.
  • Το υπόλοιπο του δανείου να μην υπερβαίνει τα 135.000 ευρώ (για μονοπρόσωπο νοικοκυριό). Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 20.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος και φτάνει έως το μέγιστο ποσό των 215.000 ευρώ.
  • Το δάνειο να μην έχει καταγγελθεί σε διάστημα πέραν του ενός έτους, γεγονός που θέτει εκτός της προστασίας παλαιότερα -πριν της πανδημίας- κόκκινα δάνεια.
  • Το νοικοκυριό να είναι ευάλωτο, το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια επιλεξιμότητας, δηλαδή να έχουν μειωθεί τα οικογενειακά εισοδήματα των μελών του νοικοκυριού και να μη διαθέτουν περιουσία υψηλής αξίας. Συγκεκριμένα, για εισοδήματα έως 1.000 ευρώ να έχει επέλθει μείωση άνω του 20% και για μεγαλύτερα εισοδήματα, μείωση άνω του 30%.
  • Το ύψος της επιδότησης κυμαίνεται από 70 ευρώ έως 210 ευρώ μηνιαίως.

Αύξηση πτωχεύσεων

Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ προέβλεψε -πριν από λίγες μέρες- ότι θα κινδυνεύει με πτώχευση το 20% των ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ χθες και ο ΟΟΣΑ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο πτωχεύσεων στην Ελλάδα.

Τα μέτρα στήριξης έχουν ενθαρρύνει τις τράπεζες να αρχίσουν και πάλι να δανείζουν στις επιχειρήσεις, όμως οι χρεοκοπίες και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναμένεται να αυξηθούν καθώς η στήριξη θα αίρεται, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να βελτιωθεί η ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών, τονίζει ο ΟΟΣΑ.

Εν αναμονή αύξησης των πτωχεύσεων, που θα πλήξει τα δημόσια οικονομικά και την ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών, ο ΟΟΣΑ χαρακτηρίζει επείγουσα την ανάγκη να παρθούν πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και του αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζών. «Αυτό θα απαιτήσει δράσεις πέραν της πρόσφατης επέκτασης του προγράμματος Ηρακλής», τονίζει ο οργανισμός.

Όσοι χαρακτηρίζονται ευάλωτοι (εισόδημα 7.000 – 21.000 ευρώ, ακίνητη περιουσία 120.000 – 180.000 ευρώ, κινητή περιουσία 7.000 – 21.000 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού κ.ά.) θα μπορούν ενδεχομένως να παραμείνουν στο σπίτι τους (εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία), πληρώνοντας όμως ενοίκιο σε έναν ιδιωτικό φορέα, στου οποίου τα «χέρια» θα έχει περάσει η κατοικία! Ένα από τα ζητήματα, πάντως, είναι το ότι ο συγκεκριμένος φορέας δεν αναμένεται να είναι έτοιμος μέχρι το ερχόμενο Πάσχα, κάτι το οποίο δημιουργεί εκλογικούς συνειρμούς.

Το παραπάνω, πάντως, δεν συνεπάγεται λιγότερους πλειστηριασμούς. Ορισμένοι αναλυτές «βλέπουν» ακόμη και εξαπλασιασμό της ταχύτητας πλειστηριασμών, λόγω των στόχων του Νόμου του Ηρακλή (Ν. 4649/19). Κι αυτό διότι τα funds πρέπει να πετύχουν τους στόχους εντός διετίας, όπως προβλέπει η κυβέρνηση, κάτι το οποίο αναμένεται να διευρύνει το πεδίο των πλειστηριασμών. Ερώτημα αποτελεί το αν η κυβέρνηση σκοπεύει να ιδρύσει μια bad bank (σε μια περίοδο που προστίθεται κόκκινα δάνεια), αλλά με χρήματα, τα οποία θα πρέπει να εγγυηθεί το Ελληνικό Δημόσιο. Παράλληλα, από το πρόσφατο “NPL Summit” εξήχθη το συμπέρασμα ότι οδηγούνται προς πώληση χιλιάδες «κόκκινα» ακίνητα αξίας έως 100.000 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, με το άρθρο 28 του νέου Πτωχευτικού Νόμου παρέχεται κάποια ελάχιστη πενταετής επιδότηση (70-210 ευρώ, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας) μόνο σε αυτούς που έχουν υποστεί μείωση εισοδημάτων άνω του 20%. Όμως η επιδότηση αυτή δίνεται αυτομάτως μόνο σε αποκλειστικά συνεπείς και πλήρως ενήμερους προς τράπεζες, Δημόσιο και Ταμεία και δεν αρκεί για όσους απώλεσαν εισοδήματα 40% και πλέον.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.