«Κουρεμένα» ενοίκια – ΑΑΔΕ: Κλείνει από αύριο τις εκκρεμότητες με τους ιδιοκτήτες ακινήτων – Ξεκινάει η καταβολή

Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται

«Κουρεμένα» ενοίκια – ΑΑΔΕ: Κλείνει από αύριο τις εκκρεμότητες με τους ιδιοκτήτες ακινήτων – Ξεκινάει η καταβολή

Η ΑΑΔΕ αρχίζει να κλείνει από αύριο τις εκκρεμότητες που έχει με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, με την πληρωμή των αποζημιώσεων για τα κουρεμένα έως 100% ενοίκια του Μαΐου.

Εκκρεμότητες που σχετίζονται τόσο με την αποζημίωση των φορολογουμένων που είτε δεν έχουν λάβει καθόλου ενοίκια είτε έχουν εισπράξει μειωμένα ενοίκια, αλλά και την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Η ΠΟΜΙΔΑ έχει ήδη στείλει επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ με την οποία ζητεί την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τους εκμισθωτές ακινήτων.

Οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ακινήτων με την επιστολή τους προς τους Χρήστο Σταϊκούρα, Θόδωρο Σκυλακάκη, Απόστολο Βεσυρόπουλο και Γιώργο Πιτσιλή, έχουν ζητήσει να πραγματοποιηθεί η «προκαταβολική» πληρωμή αποζημιώσεων μηνός Μαΐου 2021.

Η ΑΑΔΕ προγραμματίζει για αύριο έναν νέο γύρο καταβολής αποζημιώσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν κουρεμένα ενοίκια για τον μήνα Μάιο.

Οι πληρωμές θα γίνουν με βάση τις δηλώσεις COVID Απριλίου και εφόσον πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

  • Οι μισθώσεις φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.
  • Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο δεν έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • Ο μισθωτής-επιχείρηση δεν έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Απρίλιο.
  • Επίσης αναμένεται να πληρωθούν αποζημιώσεις και για προηγούμενους μήνες, καθώς και για εκκρεμότητες που έχουν σχέση με υπεκμισθώσεις ακινήτων.

Παράλληλα, τρέχει και η διαδικασία συμψηφισμού αποζημιώσεων (για την περίοδο Μάρτιος 2020 – Δεκέμβριος 2020) με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις, ενώ ακόμα αναζητούνται ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν έχουν δηλώσει σωστά το ΙΒΑΝ τους στο Taxisnet και δεν μπορούν να λάβουν τα χρήματα της κρατικής αποζημίωσης για τα κουρεμένα ενοίκια.

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά επίσης να εκδοθεί και δημοσιευτεί η απόφαση για τους ΚΑΔ που δικαιούνται μηδενικό ενοίκιο για τον Ιούνιο 2021. Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών, τα γυμναστήρια και επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα απαλλάσσονται πλήρως από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για τον Ιούνιο.

​​​​​​​Ακόμη, ζητά να ανακοινωθεί αν και τι θα ισχύσει για το μέτρο των μειωμένων ενοικίων κατά τον μήνα Ιούλιο 2021. Να σημειωθεί πως το οικονομικό επιτελείο έχει αναφέρει ότι το μέτρο θα αφορά περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων με τις τελικές ανακοινώσεις να αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει ακόμη να ανοίξει η εφαρμογή της ΑΑΔΕ για αναδρομικές διορθώσεις μισθωτηρίων και για αρχικές δηλώσεις και διορθώσεις COVID τόσο της περιόδου Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020, όσο και κυρίως των μηνών Ιανουαρίου 2021 και εφεξής, να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες και προθεσμίες της πρόσφατης εγκυκλίου για τις υπεκμισθώσεις ακινήτων και να ανοίξει η εφαρμογή για την υποβολή των σχετικών δηλώσεων, να ολοκληρωθούν όλες οι εκκρεμούσες διορθώσεις λαθών, πληρωμές και συμψηφισμοί αποζημιώσεων των εκμισθωτών, ακόμη και με δόσεις ρυθμισμένων οφειλών, να δοθεί παράταση έως 31 Δεκεμβρίου 2021 για τη χωρίς πρόστιμο δήλωση λύσης των ανενεργών μισθώσεων ακινήτων και προς διευκόλυνση της συμπλήρωσης του Ε2 ακινήτων με αναγκαστικές μειώσεις ενοικίων, να επιτραπεί ρητά η αναγραφή του συνόλου των ετήσιων μισθωμάτων σε μια γραμμή της φόρμας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.