ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος!

Τίτλοι τέλους για συνεργασία εταιριών μετά από 80 χρόνια!

Τίτλοι τέλους για συνεργασία εταιριών μετά από 80 χρόνια!

Σε Άβαξ, από J&P Άβαξ, μετονομάζεται ο πάλαι ποτέ κραταιός κατασκευαστικός όμιλος σε μια προσπάθεια να ανεξαρτητοποιηθεί από τη μητρική J&P Overseas που πτώχευσε. Το θέμα θα συζητηθεί στην αυριανή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της μαζί με την εκ νέου εισήγηση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 20 εκατ. ευρώ προκειμένου να πληρωθούν ομολογιακά δάνεια (4,7 εκατ. ευρώ), να μειωθούν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις (5 εκατ. ευρώ) και να χρηματοδοτηθούν άλλες δραστηριότητες .

Ουσιαστικά έτσι πέφτουν τίτλοι τέλους στην επί χρόνια συνεργασία των οικογενειών Ιωάννου και Παρασκευαΐδη (από εκεί βγαίνουν τα αρχικά J&P). Άλλωστε, η επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Άβαξ θα μειώσει σημαντικά το ποσοστό της οικογένειας Παρασκευαΐδη στην ελληνική εταιρεία.

Οι δύο οικογένειες συμμετείχαν στην J&P Άβαξ μέσω της κοινής τους εταιρείας J&P Investments η οποία κατέχει σήμερα τυπικά ποσοστό περίπου 45%.

Η επικείμενη αύξηση κεφαλαίου θα ενισχύσει τον ρόλο της οικογένειας Ιωάννου στην εισηγμένη, καθώς αναμένεται να αυξήσει το ποσοστό της από το σημερινό 5% σε πάνω από 23%, αποκτώντας μέρος της συμμετοχής της J&P Investments, της οποίας το ποσοστό αντίστοιχα θα υποχωρήσει από το 41,59% σε περίπου 28%.

Το μεγαλύτερο μέρος των 20 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από την οικογένεια Ιωάννου με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τμήμα του ποσού έχει ήδη διατεθεί για την κάλυψη αναγκών χρηματοδότησης του κατασκευαστικού ομίλου που θα έχει πλήρη αυτοτέλεια και και θα διατηρηθεί ως ξεχωριστή επιχειρηματική οντότητα.

Εξάλλου όπως ανακοίνωσε η εισηγμένη, η νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου διαφέρει από την προηγούμενη, στο ότι κατ’ αρχάς δεν θα γίνει μόνο υπέρ των παλαιών μετόχων, αλλά με δικαίωμα προτίμησης σε όλους τους μετόχους της ενώ μετά και τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου που προηγήθηκε κατά το ποσό των 21 εκατ. ευρώ (για την κεφαλαιοποίηση ζημιών), η νέα αύξηση θα γίνει σε χαμηλότερη τιμή (0,3 ευρώ/μετοχή, από 0,45 ευρώ/μετοχή), ενώ θα εκδοθούν περισσότερες μετοχές (66,6 εκατ. έναντι 44,4 εκατ. μετοχών).

Σε πλήρη εξέλιξη η εκκαθάριση

Η κρίση στην J&P Overseas διαρκεί χρόνια και ξεκίνησε από προβλήματα που αντιμετώπισε εσωτερικά η οικογένεια Παρασκευαΐδη, μέλη της οποίας έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για την επίλυση των σοβαρών διαφωνιών τους.

Οι εσωτερικές διχόνοιες των μελών της οικογένειας Παρασκευαΐδη έπληξαν τελικά τη βιωσιμότητα του ομίλου J&P Overseas, ο οποίος συσσώρευσε χρέη άνω του 1 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να καταθέσει τον περασμένο Οκτώβριο αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, δεδομένου ότι δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές του

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες καταγραφής όλων των περιουσιακών στοιχείων και η πώλησή τους, καθώς γίνεται προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος. Το ύψος των εσόδων που θα εισπράξει ο διαχειριστής και πόσα από αυτά θα καταλήξουν σε πιστωτές και εργαζόμενους είναι ακόμη άγνωστο.

Τα έργα που έχει ενδιαφέρον η Άβαξ

Χαράζοντας τη δική της πορεία στο κατασκευαστικό γίγνεσθαι η Άβαξ προετοιμάζεται για την κατάθεση στις 28 Φεβρουαρίου της δεσμευτικής προσφοράς της για τη γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, σε κοινοπραξία με τις Ghella και Alstom Transport, ένα από τα μοναδικά μεγάλα έργα που προχωρούν. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες θα εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης (ΒΟΑΚ) σε συνεργασία με την εταιρεία Egis, ενώ συμμετέχει στη διαγωνιστική διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) για την Εγνατία Οδό σε κοινοπραξία με τις Intertoll Capital Partners B.V. και Aberdeen European Infrastructure Partners II LP.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ακόμη, αναμένει τα αποτελέσματα διαγωνισμών για μια σειρά από έργα που διεκδικεί στο εξωτερικό, καθώς και την επίσημη ανακοίνωση για την ανάληψη, από κοινού με την Τέρνα, του έργου της δημιουργίας καζίνο και τουριστικού θέρετρου στην Κύπρο με την ονομασία CityOfDreamsMediterranean, προϋπολογισμού 550 εκατ. ευρώ. Στην κοινοπραξία που έχει δημιουργηθεί για το σημαντικό αυτό έργο στη μεγαλόνησο η Άβαξ έχει το 60% και η Τέρνα 40%.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.