ΕΛΒΟ: Προωθούνται συνεργασίες ενόψει του διαγωνισμού πώλησης…

ΕΛΒΟ: Προωθούνται συνεργασίες ενόψει του διαγωνισμού πώλησης…

Δύο τουλάχιστον από τους υποψήφιους μνηστήρες της ΕΛΒΟ, φαίνεται να έρχονται κοντά για να διεκδικήσουν από κοινού την ΔΕΚΟ που βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης και η οποία σε δύο εβδομάδες (28/4 αντί 2/4), εάν δεν υπάρξει και άλλη αναβολή, θα βρεθεί ενώπιον της επόμενης και τελικής προσπάθειας εκποίησής της.

Η πανδημία του κορωνοϊού Covid-19, δεν προκάλεσε μόνο την αναβολή της διαγωνιστικής διαδικασίες αλλά αποτέλεσε και έναυσμα για κάποιους από τους ενδιαφερομένους, που δεν είναι ανταγωνιστές βάσει δραστηριότητας και θα μπορούσαν, θεωρητικώς τουλάχιστον, να λειτουργήσουν εκ’ παραλλήλου ή ακόμη και συμπληρωματικά, να σκεφθούν τη σύμπραξη προκειμένου από κοινού να αξιοποιήσουν τις γραμμές παραγωγής που διαθέτει η ΕΛΒΟ.

Προς το παρόν «η μπάλα κρατιέται χαμηλά» και περισσότερες πληροφορίες δεν είναι δημοσιεύσιμες αλλά το ζήτημα έχει τεθεί και προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου που έχει αναλάβει την υπόθεση ΕΛΒΟ, πέραν του ειδικού εκκαθαριστή, προκειμένου το υπ. Οικονομικών να ενθαρρύνει πιθανές τέτοιες συγκλίσεις. Άλλωστε το ζητούμενο είναι η θετική κατάληξη του διαγωνισμού, η λειτουργία της ΕΛΒΟ, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η τόνωση της τοπικής οικονομίας, η παραγωγή οχημάτων πολιτικών αλλά και για τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας.

Να ληφθεί υπόψη, όπως αναφέρει το GRtimes, ότι όποιοι από τους 7 ή 8 ενδιαφερομένους για την ΕΛΒΟ, καταθέσουν τελικώς προσφορές στο διαγωνισμό, θα είναι υποχρεωμένοι, πέραν των 2 εκατ. δολαρίων που θα δεσμεύσουν με εγγυητική για 18 μήνες και, πέραν του τιμήματος εξαγοράς που θα είναι τουλάχιστον του ύψους του fair price, να επενδύσουν και για την αναβίωση των παραγωγικών εγκαταστάσεων της βιομηχανίας.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν αυτές οι ενέργειες που σκοπούν σε συγκλήσεις, τελεσφορήσουν και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, εάν βεβαίως δεν υπάρξει και άλλη αναβολή λόγω των περιοριστικών μέτρων συνεπεία του Covid -19.

Ωστόσο, οι δύσκολες συνθήκες που πλέον διαμορφώνονται για την ελληνική οικονομία, λόγω της πανδημίας, συνθήκες που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία, υπαγορεύουν την αξιοποίηση κατά τον καλύτερο τρόπο, από πλευράς κυβέρνησης, αυτής της τελευταίας δυνατότητας πώλησης της ΕΛΒΟ που βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης από τις αρχές του 2014.

Σημειώνεται ότι στους ενδιαφερόμενους ανήκει η νοτιοαφρικανική Paramount, ενώ από πολύ καιρό συζητείται η ισραηλινή Plasan, με πιθανή συμμέτοχο την Elbit. Μια ακόμη αμυντική βιομηχανία με την οποία στο παρελθόν είχε συνεργαστεί η ΕΛΒΟ για τα Leopard, είναι η γερμανική ΚΜW. Στους παραπάνω τέσσερις υποψήφιους, προστίθεται το πολύ ισχυρό όνομα του ιταλικού ομίλου Ferrovie dello Stato Italiane, στον οποίο ανήκει και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ ήδη στο χορό της διεκδίκησης έχει μπει ο Όμιλος Κουϊμτζή, συνεργαζόμενος με αμερικανικές εξοπλιστικές βιομηχανίες, η Intracom Defence , ενώ ακούγεται και ο Όμιλος Πετρόπουλου από κοινού με την IVECO.

Η προίκα της ΕΛΒΟ

Σύμφωνα με τη διακήρυξη, στον αγοραστή μεταβιβάζονται:

– οικόπεδο έκτασης 190.206,97 τ.μ. στη ΒΙΠΕ Σίνδου

-οικόπεδο έκτασης 76.957 τ.μ. στη ΒΙΠΕ Σίνδου

-οικόπεδο έκτασης 5.322 τ.μ. στην ίδια ΒΙΠΕ.

Επίσης, πωλούνται κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμός και δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας: το σήμα και ο διακριτικός τίτλος «ΕΛΒΟ» και κάθε άλλο δικαίωμα βιομηχανικής και πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως τεχνογνωσία, σχέδια, άδειες ΙΤ και πατέντες που έχει τυχόν κατοχυρώσει η εταιρεία.

Με τρεις άλλους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς πωλούνται τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της ΕΛΒΟ. Πρόκειται για αποθέματα ανταλλακτικών, δύο οικόπεδα στο Καλοχώρι και 11 στρατιωτικά φορτηγά κατασκευής του 2013.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Και ένα παλαιότερο εταιρικό βίντεο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.