Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ICSID, στις 24 Ιουλίου 2020 το δικαστήριο εξέδωσε απόφαση σχετικά με τη δικαιοδοσία του να εκδικάσει την υπόθεση και τον καταμερισμός των ευθυνών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το ICSID (ICSI: International Center for the Settlement of Investment Disputes), της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank) ομόφωνα δικαίωσε την πλευρά Σάφα και κάλεσε τους διαδίκους (αδελφοί Σάφα – Ελληνική Δημοκρατία) σε ακρόαση προκειμένου να καθορίσει το ύψος της αποζημίωσης που θα πρέπει να καταβληθεί.

Τον Ιούλιο του 2016 οι αδελφοί Σάφα προσέφυγαν στο ICSID κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας για την υπόθεση της ΕΝΑΕ, υποστηρίζοντας ότι το Ελληνικό Δημόσιο παραβίασε τις προβλέψεις της διμερούς συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Λιβάνου για την προστασία των επενδύσεων του 1997.

Σημειώνουμε ότι ο Ισκαντάρ Σάφα, ο οποίος εμφανίστηκε το 2010 ως ο άνθρωπος που θα “σώσει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά”, εξακολουθεί να είναι το “κλειδί” για να προχωρήσουν οι όποιες διαδικασίες . Αυτό τουλάχιστον λένε όσοι όλη αυτή τη δεκαετία παρακολουθούν την υπόθεση.

Ο Σάφα έχει στα χέρια του δικαστικές αποφάσεις έναντι του ελληνικού δημοσίου και τώρα επανεμφανίζεται μέσω μιας συμφωνίας που υπέγραψε με το γερμανικό όμιλο Lürssen.

Μάλιστα ήδη έχει στα χέρια του την απόφαση του Οκτωβρίου του 2017 όταν το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο αποφάσισε με ψήφους δύο έναντι μίας πως το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να αποζημιώσει τον Γαλλολιβανέζο επιχειρηματία Ισκαντάρ Σάφα και την εταιρεία του Privinvest επιδικάζοντας αποζημίωση 180 εκατομμυρίων ευρώ, συν τους τόκους, για τη μη εκπλήρωση των συμβατικών του υποχρεώσεων σε ό,τι αφορά τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και την υποχρέωση που είχαν αναλάβει να ολοκληρώσουν τα προγράμματα κατασκευής υποβρυχίων «Αρχιμήδης» και «Ποσειδών ΙΙ».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!