ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Εντός Δεκεμβρίου «κληρώνει» για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Εντός Δεκεμβρίου «κληρώνει» για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Εντός Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο του ελληνικού ναυπηγικού κλάδου καθότι η Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου έχει οριστεί ως ημερομηνία κατάθεσης προσφορών για την απόκτηση των… πολύπαθων ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Ο πλειοδοτικός διαγωνισμός (μετράει μόνο το ύψος του ποσού που θα καταβληθεί και θα πρέπει να είναι «τοις μετρητοίς») αυτήν τη στιγμή έχει δύο «μνηστήρες» που θα κονταροχτυπηθούν για το μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας. Ωστόσο εντύπωση προκαλεί η αναβολή της κατάθεσης προσφορών που είχε οριστεί για την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, καθώς και οι δύο εμπλεκόμενες εταιρείες ανακοίνωσαν ότι δεν ζήτησαν αναβολή. Τούτο εντείνει τη φημολογία ότι επίκειται είσοδος και νέου μεγάλου διεκδικητή.

Κρατούν μικρό καλάθι

Παρότι ο ναυπηγικός κλάδος στην Ελλάδα έχει δεινοπαθήσει από επενδυτές και «επενδυτές» και άπαντες κρατούν μικρό καλάθι, εντούτοις οι δύο μονομάχοι που επιδιώκουν να πάρουν τις εγκαταστάσεις από την υπό ειδική εκκαθάριση εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ-ΕΝΑΕ δηλώνουν έτοιμοι να οδηγήσουν σε νέα ακμή τον ναυπηγικό κλάδο της χώρας. Από τη μία λοιπόν υπάρχει ο… αμερικανοκίνητος όμιλος ΟΝΕΧ, ο οποίος ήδη ελέγχει τα ναυπηγεία Σύρου και έχει μεγάλη εμπλοκή στα ναυπηγεία Ελευσίνας, και από την άλλη αντίπαλο δέος είναι ο επιχειρηματικός όμιλος του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου (North Star).

Συμμαχία με ΕΒΕΠ

Οσον αφορά τον όμιλο ΟΝΕΧ και εφόσον επικρατήσει στον πλειοδοτικό διαγωνισμό, τότε θα πρέπει να περιμένουμε έναν επιχειρηματικό πόλεμο με την Cosco. Ο λόγος είναι ότι η ΟΝΕΧ κινείται με αμερικανικά κεφάλαια από την αναπτυξιακή τράπεζα DFC, ενώ ήδη στελέχη της έχουν δηλώσει ότι αν υπάρξει κοινός ιδιοκτήτης και στα τρία μεγάλα ναυπηγεία της χώρας (Σκαραμαγκά, Ελευσίνας, Σύρου), τότε θα είναι δυνατή όχι μόνο η τεχνική υποστήριξη πολεμικών πλοίων αλλά ακόμη και η ναυπήγησή τους. Ως εκ τούτου και λόγω της εκλογής Μπάιντεν, οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται να έχουν ισχυρό πάτημα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο αλλά και να εμποδίσουν την κινεζική επέκταση της Cosco. Σύμμαχος σ’ αυτή την προσπάθεια είναι και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ), το οποίο έχει συμπαραταχθεί στο πλευρό της ΟΝΕΧ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η North Star, από την άλλη, διαθέτει μόνο ελληνικά κεφάλαια και εφόσον αποκτήσει τα ναυπηγεία υπόσχεται συνολική επένδυση σε βάθος τετραετίας της τάξης των 700 εκατ. ευρώ και τη δημιουργία 1.600 άμεσων θέσεων απασχόλησης (και 6.000 έμμεσων). Με βάση το πλάνο, τα ναυπηγεία θα εκσυγχρονιστούν και θα αναβαθμιστούν τεχνολογικά ώστε να αναλαμβάνουν εργασίες ναυπήγησης πλοίων σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρντ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.