ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Η ενέργεια «κατακαίει» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς – Οι επιλογές της κυβέρνησης «γονατίζουν» τους πολίτες

Ομολογία Κ.Σκρέκα: «Όλο το 2022 θα είναι ακριβότερη η ενέργεια»

Η ενέργεια «κατακαίει» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς – Οι επιλογές της κυβέρνησης «γονατίζουν» τους πολίτες

Οι “βαριές κουβέντες” του Κ.Μητσοτάκη για στροφή στην “πράσινη ανάπτυξη”, σαν άλλος Γιώργος Παπανδρέου του 2010, το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, οι ΑΠΕ, και η διοχέτευση του κόσμου στο φυσικό αέριο έχουν βάλει “φωτιά” στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς που σημαίνει ότι πάλι θα πληρώσουν ακριβά οι πολίτες τις κυβερνητικές επιλογές.

Επιπλέον για το αν είναι παροδικές οι αυξήσεις ο ίδιος ο υπουργός ενέργειας επισήμως το απέκλεισε λέγοντας ότι οι αυξήσεις θα υπάρχουν για όλο το 2022 και απλά υποσχέθηκε… επιδοτήσεις αλλά εμπόδιο είναι η ΕΕ!

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας ομολόγησε πως: «Οι τιμές στην ενέργεια είναι κάτι ανησυχητικό σε επίπεδο Ευρώπης και στη χώρα μας. Δυστυχώς φαίνεται οι ανατιμήσεις να κρατούν περισσότερο. Όλο το 2022 φαίνεται ότι το ενεργειακό κόστος θα είναι αρκετά υψηλότερο από ότι τη χρονιά που πέρασε. Το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι τιμές θα είναι πολύ υψηλές. Από τον Απρίλιο φαίνεται μια αποκλιμάκωση, θα μειώσει τα επίπεδα ενέργειας, αλλά όχι σε τιμές του 2020. Αυτό προβληματίζει σε παγκόσμιο επίπεδο διότι εκτινάσσει τις τιμές πρώτων υλών, μεταφορών και άρα δημιουργεί πληθωριστικές πιέσεις».

Σήμερα η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαπραγματεύεται στα 327 ευρώ/MWh, αύξηση που συνδέεται με τη μεγάλη άνοδο και στην τιμή του φυσικού αερίου. Στο βαθμό που η κρίση στην αγορά φυσικού αερίου δεν εκτονώνεται, δεν μπορεί να προβλεφθεί αποκλιμάκωση των τιμών και στο ρεύμα.

«Μέσα από τις ενισχύσεις, και από τη μηνιαία αναπροσαρμογή της επιδότησης προσπαθούμε να καλύψουμε το μεγαλύτερο τμήμα της ανατίμησης αυτής για τα ελληνικά νοικοκυριά. Ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει κάποια μέτρα απόψε περαιτέρω στήριξης των ελληνικών νοικοκυριών. Έχουμε σχεδιάσει μια μεταβολή αυτή της ενίσχυσης. Είχαμε προνοήσει να δημιουργήσουμε ένα Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, να διαθέτουμε εκεί χρήματα, ώστε κάθε μήνα να αναπροσαρμόζουμε τη στήριξη», τόνισε αναφορικά με τα όσα θα πει ο πρωθυπουργός το βράδυ στη Βουλή.

Αναφορικά με τις ενισχύσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, επανέλαβε πως μέχρι το τέλος του 2021 θα είναι οριζόντιες για όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος, ωστόσο από το νέο έτος θα υπάρξουν κριτήρια.

«Έχουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση που λέει δεν μπορείτε να επιδοτείτε ‘όλο το ρεύμα σε όλους, διότι δεν αφήνετε την ελεύθερη αγορά να λειτουργήσει. Έχουμε σχεδιάσει μεταβολή της ενίσχυσης για την επιδότηση του ρεύματος. Από το νέο έτος η περαιτέρω ενίσχυση στην ενέργεια θα καλύψει όσους το έχουν περισσότερη ανάγκη. Θα είναι χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Θα καλύπτουμε μεγάλο μέρος νοικοκυριών. Θα τα εξειδικεύουμε το επόμενο διάστημα. Θα είναι με τέτοιο τρόπο που θα είναι δίκαιο» υποστήριξε ο κ. Σκρέκας.

Μιλώντας στη Βουλή, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τρία νέα πρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης σε νοικοκυριά και αγρότες:

1. Θα υπάρχει πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για το μήνα Δεκέμβριο όπως και για τους δικαιούχους του ΚΟΤ και τα ευάλωτα νοικοκυριά.

2. Θα υπάρχει αύξηση της έκπτωσης στο φυσικό αέριο κατά 40% το μήνα Δεκέμβριο

3. Θα υπάρξει κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της ρήτρας προσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια από τον Αύγουστο έως τον μήνα Δεκέμβριο

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό: «Είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς σε έναν καταναλωτή ότι η αύξηση αυτή θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν υπήρχε κρατική ενίσχυση. Ναι υπάρχουν αυξήσεις, αυτές θα ήταν δυσθεώρητες αδύνατο να τις διαχειριστούν τα νοικοκυριά, αν δεν υπήρχε η κρατική επιδότηση», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τους καταναλωτές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Διαβεβαίωσε ότι «οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα έχουν δυναμικό χαρακτήρα και για τους πρώτους μήνες του 2022. Κι εκτιμώ ότι θα χρειαστεί».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.