ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ρωσία: Η Gazprom “κοιτάζει” την Ασία

Ρωσία: Η Gazprom “κοιτάζει” την Ασία

Εντολή στην Gazprom να επιδιώξει την ενίσχυση των σχέσεων με τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού, όπως η Κίνα και η Ιαπωνία έδωσε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin καθώς οι εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη και οι πωλήσεις στην εγχώρια αγορά μειώθηκαν.

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις φυσικού αερίου της Gazprom προς την Ευρώπη και άλλες χώρες μειώθηκε 0.5% στα 10.2 δις € το πρώτο 6μηνο φέτος, ενώ οι πωλήσεις στη Ρωσία μειώθηκαν κατά 10% στα 3 δις€, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας που δημοσιεύθηκαν στις 2 Νοεμβρίου. Η τάση συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο. Οι εξαγωγές στην Ευρώπη, η οποία καλύπτει το ¼ των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, μειώθηκαν 8% τους πρώτους 10 μήνες του έτους, στα 113.1 δις κυβικά μέτρα, σύμφωνα με πηγή της εταιρείας.

Η Ευρώπη αποτελούσε την κύρια αγορά εξαγωγής φυσικού αερίου για τη Ρωσία αλλά και την Σοβιετική Ένωση, από τη στιγμή που ξεκίνησε να εξάγει φυσικό αέριο μέσω αγωγού στη Δυτική Γερμανία τη δεκαετία του 1970. Ωστόσο η οικονομική κρίση έπληξε τη ζήτηση των ευρωπαίων τα τελευταία χρόνια, και οι Βρυξέλλες επιδιώκουν τη μείωση της εξάρτησής τους από παρόχους όπως η Gazprom, οι τιμές της οποίας είναι συνήθως υψηλότερες από ό, τι στην άμεση αγορά, σύμφωνα με πληροφόρηση του EurActiv.gr.

Η ΕΕ έχει ξεκινήσει επίσης έρευνα αναφορικά με ισχυρισμούς ότι η Gazprom εμποδίζει την ελεύθερη ροή φυσικού αερίου στην ΕΕ και ότι επιβάλει άδικες τιμές συνδέοντας το κόστος του φυσικού αερίου με τις τιμές πετρελαίου.  Η Gazprom από την πλευρά της τονίζει ότι αναλύει τις πληροφορίες σχετικά με την έρευνα και ότι δεν έχει προβλέψει τυχόν πρόσθετα πρόστιμα.

Η Ρωσία, που αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό φυσικού αερίου παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ, προσπαθεί εδώ και χρόνια να διασφαλίσει μια συμφωνία φυσικού αερίου με την Κίνα, που αποτελεί τον μεγαλύτερο καταναλωτή σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι δύο χώρες ωστόσο δεν το έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα, λόγω διαφωνιών σε ζητήματα που σχετίζονται με τις τιμές και τους διαδρόμους μεταφοράς

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.