ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ενεργειακή έφοδος της Gazprom στην Ασία

Ενεργειακή έφοδος της Gazprom στην Ασία

Η Gazprom επεκτείνεται στην Ανατολή με την επιδίωξη ο κύκλος εργασιών της να έχει το ίδιο μέγεθος με τον ευρωπαικό, αν όχι μεγαλύτερο.

Η επέκταση του ρώσικου ενεργειακού γίγαντα στην Ανατολή εκτιμάται ότι θα κοστίσει 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο αγωγός φυσικού αερίου από το πεδίο Chayandy στην Ανατολική Σιβηρία μέχρι το Βλαδιβοστόκ, θα κατασκευαστεί μέχρι το τέλος του 2017, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Gazprom,Αλεξέι Μίλερ, στη διάρκεια της συνάντησης του με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αγωγός θα συνδέει το πεδίο Chayandy στη Γιακουτία μέσω του Χαμπάροβσκ, με το λιμάνι του Βλαδιβοστόκ στον Ειρηνικό ωκεανό. Το μήκος του αγωγού θα είναι 3.200 χιλιόμετρα και το κόστος της επένδυσης θα αγγίξει τα 19,25 δισ. ευρώ. Το κόστος των κατασκευαστικών έργων στο πεδίο, ανέρχονται σε περίπου 10,75 δισ. ευρώ, είπε. Για το Βλαδιβοστόκ, έχει επίσης προγραμματιστεί για το 2018, το έργο κατασκευής ενός εργοστασίου παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, 10 εκατομμυρίων τόνων, για το οποίο θα χρειαστούν άλλα 5,5 δισ. ευρώ, πρόσθεσε ο κ. Μίλερ.

Την άδεια εκμετάλλευσης για το γιγαντιαίο πεδίο Chayandy, με αποθέματα 1,3 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη Γιακουτία, η Gazprom την πήρε το Σεπτέμβριο 2008. Ο προγραμματισμός για την έναρξη της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων έχει σαν αρχική ημερομηνία το 2016, αλλά δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί οι ημερομηνίες για την έναρξη κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου και της ροής των επενδύσεων στο έργο. Ο πρόεδρος Πούτιν έδωσε εντολή στη Gazprom να οριστικοποιήσει το «συντομότερο δυνατό» όλα τα ζητήματα και να ξεκινήσει την κατασκευή των υποδομών.

Ο Μίλερ είπε ότι, μετά το Chayandy, θα ξεκινήσει η ανάπτυξη του πεδίου κοιτασμάτων φυσικού αερίου Kovykta, στην περιοχή Ιρκούτσκ. «Έχει προβλεφθεί, η δυνατότητα της επιπλέον προμήθειας φυσικού αερίου, από το κέντρο παραγωγής φυσικού αερίου στο Ιρκούτσκ προς τα δυτικά, στην κατεύθυνση του άξονα Κρασνογιάρσκ, Νοβοσιμπίρσκ, Ομσκ. Έτσι, σχεδιάζουμε να συνδέσουμε την ανατολική με τη δυτική Σιβηρία», εξήγησε ο Μίλερ. «Με την ολοκλήρωση των έργων, θα έχουμε ένα ενιαίο σύστημα εφοδιασμού με φυσικό αέριο», σημείωσε ο Πούτιν. Ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου στα πεδία Chayandy και Kovykta, που διαθέτουν μαζί περισσότερα από 3 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, θα εξασφαλίζουν όχι μόνο επάρκεια στην εγχώρια αγορά, αλλά θα δημιουργήσουν και ένα νέο εξαγωγικό κέντρο ενεργειακών πόρων, προσανατολισμένο στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού.

Ο κ. Μίλερ είπε: «Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, μπορούμε να έχουμε τη δυνατότητα να εξάγουμε φυσικό αέριο, σε ποσότητα που θα μπορεί να συγκριθεί με τις ροές φυσικού αερίου που εξάγονται στην Ευρώπη και ίσως, ακόμα μεγαλύτερη». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συμβάσεις είναι πιθανό να κλείνονται μετά το 2018, αλλά έχουν ήδη γίνει προκαταρκτικές συμφωνίες με διάφορους πελάτες. Στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων» τρέχουν συμφωνίες με την Κίνα (προμήθεια 68 δισ. κυβικών μέτρων), και με την Κορέα (10 δισ. κυβικά μέτρα). Επίσης, σίγουρη θεωρείται μια ακόμα συμφωνία, με την Ιαπωνία.  

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.