Λευκωσία: “Εποικοδομητική” η συζήτηση Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ για θέματα ενέργειας

Λευκωσία: “Εποικοδομητική” η συζήτηση Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ για θέματα ενέργειας

“Πολύ σημαντική και εποικοδομητική” χαρακτήρισαν τη συνάντηση στη Λευκωσία για θέματα ενέργειας μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας και Ισραήλ  ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου, Νεοκλής Συλικιώτης, Ενέργειας του Ισραήλ, Ούζι Λαντάου και ο Έλληνας υφυπουργός Ενέγειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ασημάκης Παπαγεωργίου.

Ο Κύπριος υπουργός ανέφερε ότι στο τραπέζι της συνάντησης τέθηκαν δύο έργα:

Το πρώτο έργο είναι αυτό που ξεκίνησε ήδη με τη συνεργασία της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, της Εταιρείας Ηλεκτρισμού του Ισραήλ και της ΔΕΗ – QUANTUM για την ευρωασιατική σύνδεση με υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο.

Το δεύτερο είναι η δημιουργία από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ενός διαδρόμου ενίσχυσης της Ευρώπης με φυσικό αέριο.

Ο Ν. Συλικιώτης ανακοίνωσε ότι στη συνάντηση αποφασίστηκε η σύσταση δύο ομάδων εργασίας, οι οποίες θα επεξεργαστούν σε λεπτομέρεια τα συγκεκριμένα έργα έργα. Στην ομάδα για το ηλεκτρικό καλώδιο, πρόσθεσε, θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των εταιρειών Ηλεκτρισμού από τις τρεις χώρες.

«Θεωρώ ότι η συνεργασία Ισραήλ- Κύπρου- Ελλάδας, ιδιαίτερα στον τομέα ενέργειας, μπορεί να είναι παραγωγική, και να συμβάλλουν και οι τρεις χώρες ώστε να υπάρξει ειρήνη και ευημερία για τους λαούς ολόκληρης της περιοχής» τόνισε ο Κύπριος υπουργός.

Ο Έλληνας υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνεργασία των τριών χωρών και δήλωσε ότι πιστεύει πως μετά τις σημερινές αποφάσεις «θα προχωρήσουμε σε πολύ μεγαλύτερη συνεργασία στρατηγικής σημασίας και για τις τρεις χώρες», σύμφωνα με πληροφόρηση του ΑΠΕ.

Εμείς από την πλευρά μας, διαβεβαίωσε, θα ενισχύσουμε πλήρως αυτή την προσπάθεια και θα συμμετάσχουμε σε όλες τις κινήσεις που θα γίνουν και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, «ώστε αυτός ο ευρωπαϊκός, νοτιοανατολικής Ευρώπης, διάδρομος να κριθεί ως ένας από τους απαραίτητους διασυνδετήριους διαδρόμους της Ευρώπης».

Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Ούζι Λαντάου, τόνισε ότι η συνεργασία των τριών χωρών «θα αποτελέσει άγκυρα σταθερότητας στην περιοχή και θα συμβάλλει στην προαγωγή των συμφερόντων τους». Στο μέλλον θα συζητήσουμε ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας, πρόσθεσε ο Ο. Λαντάου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.