ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Σε επιφυλακή οι ενεργειακοί κολοσσοί μετά την ανακάλυψη του νέου τεράστιου αιγυπτιακού κοιτάσματος

Σε επιφυλακή οι ενεργειακοί κολοσσοί μετά την ανακάλυψη του νέου τεράστιου αιγυπτιακού κοιτάσματος

Σχολιάζοντας τις φήμες για τα πιθανά αποθέματα, ο ίδιος τόνισε ότι η Eni δεν έχει ανακοινώσει τις ποσότητες που περιμένει να περιέχει το Νουρ και ότι η ερευνητική γεώτρηση θα κρίνει το μέγεθος οριστικά.

Νωρίτερα, το energypress έγραφε:

Αίσθηση αλλά και μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στον πετρελαϊκό κλάδο η ανεπιβεβαίωτη πληροφορία ότι η Eni έχει ανακαλύψει νέο τεράστιο κοίτασμα στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, το οποίο περιέχει τα τριπλάσια αποθέματα σε σχέση με το Ζορ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες οι μετοχές των ισραηλινών πετρελαϊκών υποχώρησαν στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ στον απόηχο της ανεπιβεβαίωτης είδησης για το κοίτασμα Νουρ: Χθες το μεσημέρι, η μετοχή της Delek είχε πτώση 3,4%, της Delek Drilling 4,4%, της Isramco 3,6% και της Ratio Oil Exploration 4,7%.

Αυτό είναι σε ένα βαθμό φυσικό, καθώς οι εν λόγω εταιρείες ποντάρουν στην εξαγωγή ποσοτήτων φυσικού αερίου από το κοίτασμα Λεβιάθαν προς την Αίγυπτο. Αν επιβεβαιωθούν οι φήμες για το Νουρ, αυτό σημαίνει ότι μακροπρόθεσμα η αιγυπτιακή αγορά θα κατακλυστεί από εγχώριο αέριο με αποτέλεσμα να αποκλειστούν πιθανώς οι ξένες εταιρείες και από τη χρήση των δύο σταθμών υγροποίησης της Αιγύπτου στη Νταμιέτα και το Ιντκού.

Διαφορετική, πάντως, είναι η αποτίμηση που κάνουν οι αγορές σε σχέση με τα επιχειρησιακά πλάνα της Energean, η οποία, ως γνωστόν, “τρέχει” στο Ισραήλ το ύψους 1,6 δισ. δολ. project της ανάπτυξης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Καρίς.

Η μετοχή της εταιρείας στο χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE:ENOG) πραγματοποίησε άνοδο της τάξης του 2%. Αν για εταιρείες όπως η Delek, η Isramco και η Ratio η αγορά βλέπει ενδεχόμενες επιπλοκές στο Λεβιάθαν, το οποίο είναι πρώτιστα ένα εξαγωγικό project, στην περίπτωση της Energean δεν υφίσταται ανάλογος “κίνδυνος”, καθώς η εταιρεία σε αυτήν την φάση πουλά αποκλειστικά στην αγορά του Ισραήλ και, μάλιστα, έχει συμβολαιοποιήσει ήδη πωλήσεις για το σύνολο των ποσοτήτων φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί στο Καρίς και στο Τανίν, ήτοι περίπου 2,4 τρισεκ. κυβικά πόδια.

Αντίθετα η αγορά, με δεδομένο ότι η εταιρεία έχει μπροστά της σημαντικό ερευνητικό πρόγραμμα -μόλις τη Δευτέρα ανακοίνωσε ερευνητική γεώτρηση στο Βόρειο Καρίς – προσμετρά θετικά κάθε νέα ανακάλυψη στην ευρύτερη περιοχή, αφού μια τέτοια εξέλιξη ισχυροποιεί, από γεωλογικής πλευράς, την προοπτική να υπάρξουν και άλλες ανακαλύψεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι πετρελαϊκές που δραστηριοποιούνται στην Αν. Μεσόγειο αναμένουν εάν θα επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη η είδηση της μεγάλης ανακάλυψης της ENI και αναμένονται εξελίξεις εντός των επομένων ημερών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα, πάντως, με δηλώσεις του εκπρόσωπου του Υπουργείου Ενέργειας της Αιγύπτου Hamdi Abel Aziz στο Reuters, η Eni θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στο συγκεκριμένο κοίτασμα Noor, στο βόρειο Σινά μέσα σε δύο μήνες. «Η εταιρεία δεν έχει πει ποιο είναι το επίπεδο των αποθεμάτων που αναμένεται να περιέχει το Noor, μια γεώτρηση θα βοηθήσει για να καθοριστεί», δήλωσε ο Abdel Aziz.Εκπρόσωπος της ENI δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι η εταιρεία δεν σχολιάζει ποτέ φήμες ή εικασίες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.