Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ δεν έδωσε καμιά συγκεκριμένη υπόσχεση στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ περί αύξησης της παραγωγής πετρελαίου της χώρας του, σύμφωνα με ένα δημοσίευμα.

Το Σάββατο, η προεδρία των ΗΠΑ γνωστοποίησε ότι ο Τραμπ τόνισε στον Σαουδάραβα μονάρχη πως είναι ανάγκη να αυξηθεί η πετρελαϊκή παραγωγή του Ριάντ, ίσως ακόμα και «κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα» εξαιτίας της αστάθειας στο Ιράν και στη Βενεζουέλα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Σαουδάραβας βασιλιάς συγκατένευσε στην πρόταση.

Ωστόσο, το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, που αναφέρθηκε στη συνομιλία Τραμπ-Σαλμάν, δεν έκανε καμιά αναφορά σε κάποια συμφωνία από μέρους του Ριάντ. Το πρακτορείο ανέφερε πάντως πως οι δύο ηγέτες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να εγγυηθούν τη σταθερότητα της διεθνούς αγοράς πετρελαίου και την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Wall Street Journal», ένας υψηλόβαθμος Σαουδάραβας αξιωματούχος σημείωσε ότι ο μονάρχης δεν έκανε συγκεκριμένες υποσχέσεις στον Τραμπ, πέραν του να διαβεβαιώσει για τη δυνατότητα και τη βούληση του Ριάντ να καλύψει τη ζήτηση.

«Στη Σαουδική Αραβία δεν αρέσει η ιδέα να ξεπεράσει τα 11 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και δεν έχει την πρόθεση να υπερβεί το σημερινό παραγωγικό της δυναμικό. Είναι ακριβό», εξήγησε ο σαουδάραβας αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, στη Γουόλ Στριτ Τζέρναλ (1).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και άλλες χώρες που αποτελούν μεγάλους παίκτες στην διεθνή αγορά πετρελαίου συμφώνησαν στα τέλη του 2016 να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα εν σχέσει με τον Οκτώβριο του 2016. Η συμφωνία, που είχε στόχο να αυξηθούν οι τιμές του αργού, παρατάθηκε δύο φορές. Η πιο πρόσφατη παράτασή της αναμενόταν να ισχύσει ως τα τέλη του 2018.