ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

IEA: «Ο άνθρακας θα απειλήσει την πρωτοκαθεδρία του πετρελαίου»

IEA: «Ο άνθρακας θα απειλήσει την πρωτοκαθεδρία του πετρελαίου»

   Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ο άνθρακας θα αποτελεί εξίσου βασική πηγή ενέργειας με το πετρέλαιο, εκτιμά ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), αποδίδοντας την ενίσχυσή του στην αυξημένη ζήτηση από την Κίνα και την Ινδία.

   Όπως επισημαίνει στην ετήσια μεσοπρόθεσμη έκθεσή του για την αγορά άνθρακα, η κατανάλωση παρουσιάζει αυξητική τάση στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη, κάτι που θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις για το κλίμα.

   Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι έως το 2017, σε ολόκληρο τον κόσμο θα καίγονται ετησίως 1,2 δισεκατομμύρια επιπλέον τόνοι άνθρακα σε σχέση με σήμερα. Έως τότε, η συνολική κατανάλωση εκτιμάται ότι θα έχει φθάσει τα 4,32 δισεκατομμύρια τόνους, έναντι 4,4 δισεκατομμυρίων τόνων ισοδύναμου πετρελαίου.

  Oι συντάκτες της έκθεσης προβλέπουν μάλιστα ότι σε πέντε χρόνια, στην Κίνα θα αντιστοιχεί πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας ζήτησης, ενώ μέχρι το 2017, η Ινδία θα έχει εκτοπίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη δεύτερη θέση στη λίστα με τους μεγαλύτερους χρήστες άνθρακα.

  Στις ΗΠΑ, η κατανάλωση άνθρακα παρουσιάζει μείωση, καθώς αντικαθίσταται σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό από το φυσικό αέριο. Η εξέλιξη αυτή ωστόσο έχει παράλληλα επιφέρει και μείωση του κόστους του άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο.

  Ο IEA εκτιμά ότι, ελλείψει ενός υψηλού φόρου άνθρακα, η ζήτηση μπορεί να περιοριστεί μόνο με τον ανταγωνισμό για φυσικό αέριο. «Η αμερικανική εμπειρία δείχνει ότι μια πιο αποδοτική αγορά αερίου… μπορεί να μειώσει τη χρήση άνθρακα, τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς να βλάπτει την ενεργειακή ασφάλεια», δήλωσε η διευθύντρια του οργανισμού Μαρία φαν ντερ Χόφεν. «Η Ευρώπη, η Κίνα και άλλες περιοχές θα πρέπει να το έχουν κατά νου».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.