ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Προχωρούν τα σχέδια Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Προχωρούν τα σχέδια Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Οι διεργασίες ανάμεσα στους εκπροσώπους της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, για την προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των τριών χωρών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Την Τετάρτη, 19 του μηνός, η ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου, που δημιουργήθηκε για να συζητήσει τη διασύνδεση των δικτύων ηλεκτρισμού των τριών χωρών, συναντήθηκε στο ισραηλινό υπουργείο Ενέργειας και Υδάτων στην Ιερουσαλήμ. 

Οι διαβουλεύσεις επικεντρώθηκαν στην κατασκευή υποθαλασσίου καλωδίου, που θα συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο και έπειτα με την Ελλάδα, με απώτερο σκοπό τη διασύνδεση του δικτύου με την Ευρώπη.

Η συνάντηση στο Ισραήλ πραγματοποιήθηκε έπειτα από τριμερείς διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα στη Λευκωσία τον περασμένο μήνα μεταξύ του Ισραηλινού υπουργού Ενέργειας και Υδάτων, δρ Ούζι Λάνταου, του υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, κ. Νεοκλή Συλικιώτη και του Έλληνα υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Μάκη Παπαγεωργίου.

Οι τρεις αξιωματούχοι αποφάσισαν τη σύσταση κοινών ομάδων εργασίας, προκειμένου να εξετάσουν την τριμερή ενεργειακή συνεργασία στους τομείς του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου. Η πρώτη συνάντηση της ομάδας ηλεκτρισμού πραγματοποιήθηκε χθες στην Ιερουσαλήμ. Η ομάδα εργασίας για το φυσικό αέριο αναμένεται να συναντηθεί στις αρχές του 2013.

Τι προβλέπεται

Το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο, που θα συνδέει το Ισραήλ και την Κύπρο, θα έχει μήκος 330 χιλιομέτρων και θα τοποθετηθεί σε βάθος 2.300 μέτρων. Θα επιτρέπει την αμοιβαία μεταφορά 2.000 μεγκαβάτ ηλεκτρισμού σε ένα έργο χωρίς προηγούμενο ως προς την εμβέλειά του.

Σύμφωνα με προτάσεις, άλλο ένα καλώδιο θα συνδέσει τα δίκτυα της Κύπρου και της Ελλάδας μέσω Κρήτης. Η ελληνοκυπριακή διασύνδεση θα έχει μήκος 1.190 χιλιομέτρων και τελικά θα συνδέσει την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο με την Ευρώπη.  Η Αθήνα και η Λευκωσία έχουν ήδη υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης γι’ αυτό το σκέλος του έργου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.