ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Gazprom : Στην Ευρώπη υπάρχει ανεπάρκεια φυσικού αερίου

Gazprom : Στην Ευρώπη υπάρχει ανεπάρκεια φυσικού αερίου

Η ρωσική «Γκαζπρόμ» σκοπεύει το 2013 να αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μειώνοντας παράλληλα τις τιμές, πληροφορούν τα ξένα ΜΜΕ. Μετά την κρίση του 2008 οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώνονταν συνεχώς.

Οι λόγοι ήταν  η ύφεση, μειωνόμενη ανάγκη της οικονομίας σε ενεργειακούς πόρους, καθώς και ο ανταγωνισμός από μέρους του φθηνού άνθρακα και των άλλων πηγών ενέργειας, η παραγωγή των οποίων επιδοτείται από την κυβέρνηση.

Ο ψυχρός χειμώνας, σύμφωνα με τον Υποδιευθυντή του Ινστιτούτου Ενεργειακής Στρατηγικής Αλεξέι Γκρόμοφ, αναγκάζει τους Ευρωπαίους να αυξάνουν και πάλι η κατανάλωση γαλάζιου καυσίμου:

 Ο χειμώνας φέτος το Δεκέμβριο είναι ασυνήθιστα δριμύς. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποθέσουμε ότι τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο για την Ευρώπη θα είναι λιγότερο σκληρός. Άλλη μια σημαντική συνιστώσα είναι οι τιμές. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 στην πρόγνωση για τις τιμές για το 2013 έγινε μειωτική διόρθωση. Αυτό είναι ένα καλό μήνυμα για τους ευρωπαίους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, στο μέλλον η μέση τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου πρέπει να είναι της τάξης των 370 δολαρίων τα χίλια κυβικά μέτρα. Ενώ την άνοιξη ο ρωσικός όμιλος έκανε προβλέψεις για τη μέση τιμή στο επίπεδο των 405 με 415 δολαρίων τα χίλια κυβικά μέτρα. Στο θέμα αναφέρεται ο Διευθυντής του Ιδρύματος Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας Κωνσταντίν Σίμονοφ: «Η προσαρμογή της πολιτικής της τιμολόγησης στην κατάσταση συνεχίζεται εδώ και τρία χρόνια. Η «Γκαζπρόμ» κάνει παραχωρήσεις στους καταναλωτές της. Ουσιαστικά όλοι οι αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου έχουν εξασφαλίσει αλλαγές των συμβολαίων και εκπτώσεις. Μάλιστα ορισμένοι – δυο φορές. Ακόμη και τέτοιες προβληματικές χώρες, όπως η Πολωνία, φέτος πήρε 16% έκπτωση στο φυσικό αέριο».

Πολλοί εμπειρογνώμονες θεωρούν την πολιτική της τιμολόγησης ως θέμα-κλειδί στις σχέσεις μεταξύ της «Γκαζπρόμ» και των πελατών της στη Γηραιά ήπειρο. Στους ευρωπαίους δεν αρέσει η πρακτική των μακροπρόθεσμων συμβολαίων, όταν οι τιμές του φυσικού αερίου είναι συναρτημένες στις τιμές του πετρελαίου. Και θέλουν να αποδεχτεί η «Γκαζπρόμ» να καθορίζονται οι τιμές στη χρηματιστηριακή αγορά.

Πάντως, το κύριο ερώτημα είναι, αν θα αυξήσει η Ευρώπη την κατανάλωση φυσικού αερίου, ή μόλις υποχωρήσουν οι παγετοί, θα μειωθεί και η ζήτηση.

Ο Κωνσταντίν Σίμονοφ λέει συνεχίζοντας «Αναφορικά όχι με το 2013, αλλά με την κατάσταση στο μέλλον, η κατανάλωση φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά θα αυξάνεται. Αυτό το λένε οι ίδιοι οι ευρωπαίοι. Εκεί, στην αναπτυσσόμενη αγορά είναι σημαντικό να μη χάνεις το μερίδιό σου. Γι΄αυτό το ντάμπιγκ δεν είναι η καλύτερη στρατηγική. Πρέπει να γίνονται προσεκτικά λογικές παραχωρήσεις. Όμως η μείωση της τιμής στο μισό ή το ένα τρίτο είναι ανοησία.»

Ο κύριος παράγοντας στο μέλλον θα είναι όχι ο καιρός, ούτε η πολιτική τιμολόγησης των προμηθευτών υδρογονανθράκων, αλλά η κατάσταση της οικονομίας της Γηραιάς Ηπείρου. Το ερχόμενο έτος 2013 υπόσχεται να είναι δύσκολο  η οικονομική ανάπτυξη σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών μπορεί να κυμαίνεται γύρω από το 1%. Ωστόσο ούτε και κατακλυσμοί, τύπου διάλυσης της ευρωζώνης, όπως και το βάθεμα της κρίσης, ήδη δεν προβλέπονται. Οι δαπάνες κονδυλιών στην οικονομία και τα προγράμματα μείωσης του κόστους σε τελική ανάλυση πρέπει να αποφέρουν θετικό αποτέλεσμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.