Οι Τούρκοι θέλουν να αγοράσουν τον υδροηλεκτρικό σταθμό στην Αλβανία

Οι Τούρκοι θέλουν να αγοράσουν τον υδροηλεκτρικό σταθμό στην Αλβανία

Παρά τις δηλώσεις των Αλβανών αξιωματούχων και κυρίως του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, για οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη στη χώρα, η οικονομική και κοινωνική ζωή φαίνεται να αισθάνεται για τα καλά τις συνέπειες τις κρίσης.

Δήμοι και επαρχίες αδυνατούν να πληρώσουν τους μισθούς των εργαζομένων τους, καθυστερούν την εξόφληση των λογαριασμών στη ΔΕΗ, στην υπηρεσία ύδρευσης κλπ. Ενώ τα δύο τελευταία χρόνια η αλβανική κυβέρνηση χρωστάει τεράστια ποσά σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες.

 Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αγώνα δρόμου απ’ την μια για να κρατήσει «καθαρή» την εικόνα της για την οικονομία και απ’ την άλλη για την εξοικονόμηση χρημάτων, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2013 οπότε θα διεξαχθούν και οι βουλευτικές εκλογές. Ο Μπερίσα εμφανώς αγχωμένος από την πιθανότητα να μην καταφέρει να βγει νικητής στις επερχόμενες εκλογές προσπαθεί να ξεπουλήσει ότι προλάβει, προπαντός στον ενεργειακό τομέα, όπως υδροηλεκτρικούς σταθμούς κλπ.

 Τον τελευταίο καιρό έβγαλε προς πώληση τους δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς της Μπίστριτσας και των Ulez-Shkopet. Ο τουρκικός όμιλος Kurum International έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτούς τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς καταθέτοντας και τις μεγαλύτερες προσφορές για την ιδιωτικοποίησή τους.

 Έγκυρες πηγές της Aftonomi.gr αναφέρουν πως για τους δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς της Μπίστριτσας η προσφορά του Kurum είναι  52.000.000 Ευρώ, προσφορά αρκετά υψηλότερη από τις υπόλοιπες εταιρείες που έχουν δείξει ενδιαφέρον. Ενώ για τους σταθμούς της Ulez – Shkopet η προσφορά του Kurum ανέρχεται στα 57.500.000 Ευρώ.

 Αυτή τη στιγμή η Κρατική Επιτροπή Ιδιωτικοποιήσεων βρίσκεται στη φάση αξιολόγησης των προσφορών και στη συνέχεια θα ανακοινώσει το νέο “αφεντικό” του υδροηλεκτρικού σταθμού της Μπίστριτσας στην περιοχή του Μεσοποτάμου.

 Μ’ αυτή την κίνηση οι Τούρκοι προσπαθούν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και ΒΔ της Ελλάδος, αγοράζοντας φιλέτα της αλβανικής οικονομίας με γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία για την Βόρεια Ήπειρο και την Ελλάδα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.