ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Σε τρία χρόνια τα γεωτρύπανα θα «δουλεύουν» στην Κρήτη

Σε τρία χρόνια τα γεωτρύπανα  θα «δουλεύουν» στην Κρήτη

 «Σε δύο με τρία χρόνια θα δούμε το πρώτο γεωτρύπανο εξόρυξης φυσικού αερίου στην Ελλάδα και σε τέσσερα με πέντε θα γνωρίζουμε τα αποτελέσματα της γεώτρησης». Αυτό το χρονοδιάγραμμα στη διαδικασία έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια δίνει, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», ο διευθυντής Ενέργειας της Κύπρου και κεντρικό πρόσωπο της ενεργειακής διπλωματίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Σόλωνας Κασίνης.

Έχοντας χειριστεί με μαεστρία τις μυστικές διαπραγματεύσεις της κυπριακής κυβέρνησης έως την υπογραφή σημαντικών διμερών συμφωνιών με γειτονικές χώρες και πετρελαϊκούς κολοσσούς, ο κ. Κασίνης αναλύει το μεγαλόπνοο σχέδιό του να καταστήσει την Κύπρο ενεργειακό κόμβο της Μεσογείου και να τη συνδέσει με την Ελλάδα, σχηματίζοντας ένα γεωστρατηγικό δίχτυ ασφάλειας για ολόκληρο τον ελληνισμό.

Αποκαλύπτει πως του έχει προταθεί από την ελληνική πλευρά να του απονεμηθεί η ελληνική υπηκοότητα ώστε να συνδράμει ουσιαστικά την εθνική προσπάθεια, επαναλαμβάνοντας πως αυτή τη στιγμή «χρειαζόμαστε πατριώτες», ενώ εκφράζει την πικρία του για το γεγονός πως έως και πέρυσι ακόμα δεν τον πίστευε κανείς όταν μιλούσε για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου: «Μόνο ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος με πίστεψε», μας λέει συγκινημένος.

Η σοβαρότητα και η μεθοδικότητα αποτελούν για τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ενέργειας της Κύπρου βασικούς πυλώνες της εθνικής στρατηγικής για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως οι υδρογονάνθρακες και από αυτή την κατεύθυνση θεωρεί ότι δεν πρέπει να αποκλίνει στο ελάχιστο η χώρα μας.

 «Με υπομονή, αυτοσυγκράτηση και επιστημονική μεθοδολογία να συνεχίσει το έργο της η Ελλάδα. Έχω ήδη προσεγγίσεις από μεγάλες εταιρείες που αδημονούν πότε θα ολοκληρωθούν οι σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης για να αγοράσουν τα δεδομένα και να τα αξιολογήσουν».

Ο κ. Κασίνης πιστεύει ότι στην περίπτωση της Ελλάδας μπορούν να επιτευχθούν συντομότεροι χρόνοι στο ερευνητικό στάδιο καθώς και συνολικότερα μέχρι να φτάσει στην επιφάνεια της θάλασσας ελληνικό φυσικό αέριο.

 «Εμείς στην Κύπρο ουσιαστικά ξεκινήσαμε τις έρευνες το 2006 και ολοκληρώσαμε τη γεώτρηση το 2011. Θεωρείται μία γρήγορη διαδρομή. Είμαι σίγουρος ότι και με τη δική μας συνεργασία τα πέντε χρόνια που κάναμε εμείς μπορούμε να τα κάνουμε τρία μέχρι να εμπλακούν μεγάλες εταιρείες που έχουν και την οικονομική δύναμη αλλά και την ισχύ να δημιουργήσουν συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Βέβαια, διατηρεί επιφυλάξεις για την επιστημονική μεθοδολογία στην οποία στηρίζονται οι εκτιμήσεις των Γερμανών ειδικών της Deutsche Bank που κάνουν λόγο για αποθέματα υδρογονανθράκων άνω των 400 δισ. ευρώ.

«Θεωρώ την εκτίμηση των Γερμανών βεβιασμένη. Τώρα γίνονται ουσιαστικές και πρόσφατου τύπου σεισμικές έρευνες στην Ελλάδα. Ας περιμένουμε. Δεν θέλω να δείχνουμε ότι δεν είμαστε σοβαροί σε μεγάλες εταιρείες που θα επιδιώξουμε να έρθουν να εμπλακούν και να δαπανήσουν τεράστια ποσά. Ας λάβουμε υπόψη μας ότι κάθε γεώτρηση κοστίζει περίπου 100 εκατ. δολάρια».

Σε αυτό το πλαίσιο αποκηρύσσει τις συζητήσεις αλλά και τα σενάρια που διακινούνται βάσει των οποίων η Ελλάδα θα μπορούσε να αποπληρώσει το χρέος της ξεπουλώντας τον εν δυνάμει ενεργειακό πλούτο της. «Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι να κατανοήσουν και οι πολιτικοί τον τρόπο αξιοποίησης των υδρογονανθράκων. Το θέμα δεν είναι να αποπληρώσουμε μόνο τα χρέη. Με σωστή διαχείριση μπορεί να δίνεται ένα μέρος για τον σκοπό αυτό, ένα άλλο μέρος σε κοινωνικές παροχές και έργα υποδομής και το υπόλοιπο να μείνει ως απόθεμα για τις επόμενες γενιές», σημειώνει.

Στο μεταξύ, τα 60 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου που εκτιμά ότι θα πιστοποιηθούν και από τα ευρήματα των γεωτρήσεων στα 13 οικόπεδα νοτίως της Κύπρου δημιουργούν νέα δεδομένα για την Κυπριακή Δημοκρατία καθώς τα αποθέματα αυτά ισούνται με τα συνολικά αποθέματα της Ευρώπης σε φυσικό αέριο. Για τον κ. Κασίνη ήρθε η ώρα ενός ευρύτερου σχεδιασμού που θα ενισχύσει τη γεωπολιτική θέση Κύπρου και Ελλάδας στη Μεσόγειο.

«Στόχος μας είναι η Κύπρος να γίνει ενεργειακός κόμβος με την κατασκευή εργοστασίου υγροποίησης του φυσικού αερίου που θα προέρχεται από το Ισραήλ, τον Λίβανο, και την κυπριακή ΑΟΖ και την κατασκευή εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας. Βρισκόμαστε σε επαφές από κοινού με την ελληνική πλευρά ώστε μέσω της Κρήτης να διοχετεύουμε σε πρώτη φάση ηλεκτρική ενέργεια προς την Ευρώπη» κατέληξε ο κ. Κασίνης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.