Η ρωσική εταιρεία Sintez στον διαγωνισμό για την ΔΕΠΑ

Η ρωσική εταιρεία  Sintez  στον  διαγωνισμό για την ΔΕΠΑ

Η ρωσική Sintez Group έχει καταθέσει, μέσω της θυγατρικής Negusneft, μη δεσμευτική πρόταση για την απόκτηση της ΔΕΠΑ, αντιμετωπίζοντας στον σχετικό διαγωνισμό την πανίσχυρη Gazprom, την SOCAR, αλλά και τις εγχώριες Μότορ Όιλ και Μυτιληναίο αναφέρει η energia.gr.

Παρόλο που δεν θεωρείται εταιρεία «βαρέων βαρών» στον χώρο του φυσικού αερίου, η Sintez εμφανίζεται μέχρι στιγμής να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την απόκτηση της ελληνικής εταιρείας, με απώτερο στόχο την μετατροπή της σε διεθνή παίκτη.

Μέσα στον Δεκέμβριο, ο διευθύνων σύμβουλος της Sintez, Ανδρέι Κορόλεφ, έδωσε συνέντευξη στο Energy Intelligence, όπου μίλησε αναλυτικά για τον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ. Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος και άφησε αιχμές για την Gazprom, λέγοντας ότι «είμαστε μια ιδιωτική εταιρεία και υπάρχει η αντίληψη ότι μια ιδιωτική εταιρεία θα αναπτύξει την αγορά, ενώ η διάσημη Gazprom θα προσπαθήσει να εγκαθιδρύσει ένα μονοπώλιο».

Ο Κορόλεφ θεωρεί ότι ακόμα ένα πλεoνέκτημα της Sintez είναι ότι ενδιαφέρεται για το 100% της ΔΕΠΑ και για το 66% του ΔΕΣΦΑ, ενώ η Gazprom δεν μπορεί να αποκτήσει τον διαχειριστή, λόγω των απαγορεύσεων που επιβάλει η κοινοτική νομοθεσία. Η Sintez πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση προτιμά να αποκτήσει η ίδια εταιρεία και τον ΔΕΣΦΑ και τη ΔΕΠΑ, εξ ου και το συγκριτικό πλεονέκτημα, τουλάχιστον απέναντι στην ομόσταυλη Gazprom.

Η διοίκηση της Sintez δεν φαίνεται να υπολογίζει ιδιαίτερα την Gazprom και αντιμετωπίζει ως σοβαρότερο αντίπαλο την αζέρικη SOCAR, ειδικά εαν αυτή επιλέξει να συνασπιστεί με την ελληνική κοινοπραξία Μ&Μ. «Η SOCAR έχει ουσιαστικά τον ίδιο στόχο με τη Gazprom», απαντά ο Κορόλεφ. «Πρώτα από όλα θέλει να προμηθεύσει με το δικό της αέριο την συγκεκριμένη αγορά».

Εν ολίγοις, οι Ρώσοι της Sintez προσπαθούν να πουλήσουν στην ελληνική πλευρά το επιχείρημα ότι ενδιαφέρονται να καταστήσουν την Ελλάδα κόμβο στο φυσικό αέριο και όχι «τσιφλίκι» τους, όπως υποτίθεται ότι θέλουν η Gazprom και η SOCAR. Ο Κορόλεφ ανέφερε μεταξύ άλλων και τα υφιστάμενα σχέδια για κατασκευή νέων τερματικών LNG, αλλά και διασυνδέσεων φυσικού αερίου με τις γειτονικές χώρες, λέγοντας ότι αντίστοιχες κινήσεις θα κάνουν την ΔΕΠΑ διεθνή παίκτη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.