Η ανακάλυψη του «Γλαύκος» αλλάζει τα δεδομένα στην Α.Μεσόγειο αλλά Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να το υπερασπιστούν;

Η ανακάλυψη του «Γλαύκος» αλλάζει τα δεδομένα στην Α.Μεσόγειο αλλά Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να το υπερασπιστούν;

Η ανακάλυψη που αλλάζει τα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου χαρακτηρίζεται το κοίτασμα που αποκάλυψαν οι γεωτρήσεις της αμερικανικής ExxonMobil στον στόχο «Γλαύκος» του τεμαχίου 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά το ζήτημα δεν είναι αυτο

Το πρόβλημα είναι ότι τα δύο ελληνικά κράτη Ελλάδας και Κύπρου δεν δείχνουν διαθέσιμα να επιβάλλουν την κυριαρχία τους στις δικές τους ΑΟΖ.

Ποντάρουν στο γεγονός ότι επειδή πλέον οι Αμερικανοί έχουν «έννομα» συμφέροντα στην περιοχή η Άγκυρα δεν θα προβεί σε… «τρέλες».

Μεγάλο λάθος το σκεπτικό αυτό καθώς οι ΗΠΑ ποτέ δεν πρόκειται να εμπλακούν σε ένοπλη σύγκρουση με την Τουρκία για χάρη της Ελλάδας και εν ολίγοις δεν πρόκειται «να καθαρίσει την μπουγάδα» για Αθήνα και Λευκωσία.

Η λογική των Αμερικανών είνα πολύ απλή: «Εμείς θα κάνουμε την δουλειά μας, με ποιον θα την κάνουμε δεν μας απασχολεί».

Αυτό σημαίνει πως σαφέστατα δεν πρόκειται η Τουρκία να πειράξει τις δραστηριότητες της Exxon Mobil αυτό όμως το οποίο μπορεί να κάνει είναι να επιχειρήσει να επιβάλλει την κυριαρχία της με την προοπτική ότι αυτό είναι πολύ πιο εύκολο να το κάνει.

Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος της διεξαγωγής της κολοσσιαίας άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα» με την συμμετοχή 103 πολεμικών πλοίων. Να προβάλλει την ισχύ της η Άγκυρα και να εκφοβίσει τα δύο ελληνικά κράτη.

Αντιλαμβάνονται τώρα το εθνικό έγκλημα που έκαναν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 2008 μέχρι το 2019 που αρνήθηκαν με χίλιες δύο δικαιολογίες να εξοπλίσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις με νέας ναυπήγησης πολεμικά πλοία και νέα μαχητικά αεροσκάφη ικανά να επιχειρούν μέχρι το ανατολικό όριο της κυπριακής ΑΟΖ; Δηλαδή μεταξύ Κύπρου και Ισραηλ;

Επίσης αρνήθηκαν να προχωρήσουν το πρόγραμμα του αεροσκάφους εναέριου ανεφοδιασμού. Για αυτά τα εγκλήματα τώρα ποιος θα πληρώσει;

Εκτός κι αν πιστεύει κάποιος ότι οι Τούρκοι θα μας αφήσουν να το εκμεταλλευθούμε χωρίς «να πέσει τουφεκιά»

Οι Αμερικανοί δεν πρόκειται ουδόλως να ασχοληθούν με μια ελληνοτουρκική διένεξη, απλώς θα περιμένουν ποιος «θα μείνει όρθιος» (last man s

Ενα κοίτασμα με αποθέματα φυσικού αερίου από πέντε έως οκτώ εκατομμύρια κυβικά πόδια και είναι μέσα στις μεγαλύτερες ανακαλύψεις των τελευταίων ετών παγκοσμίως. Ενα κοίτασμα «καλό και εκμεταλλεύσιμο» που αλλάζει και τη γεωπολιτική σημασία της Κύπρου.

Ενα κοίτασμα το οποίο αποκαλύπτεται σε μία περίοδο που η ένταση στην περιοχή χτυπάει κόκκινο και αναμένεται να αποτελέσει αφορμή και για πολιτικές εξελίξεις. Ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Λακκοτρύπης, δήλωσε ότι το νησί μπορεί να γίνει εναλλακτική ενεργειακή πηγή εφοδιασμού της ΕΕ, ενώ και διεθνή ΜΜΕ έσπευσαν μετά τις ανακοινώσεις να χαρακτηρίσουν την Κύπρο ως «ενεργειακό παίκτη»…

Ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil, Τρίσταν Ασπρεϊ, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη ανακάλυψη δεν είναι παρά η αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού, σημειώνοντας το ενδιαφέρον και για ευρύτερες έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Οσο για το οικόπεδο 10 λόγω της μορφολογίας του δείχνει να υπόσχεται και νέες ανακαλύψεις στο μέλλον…

Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αφήνουν στο περιθώριο ούτε την Ελλάδα καθώς οι συνεργασίες για την κατασκευή του EastMed βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με το Αιγαίο να γίνεται εν δυνάμει σταυροδρόμι των ενεργειακών δρόμων.

Προοπτικές για την οικονομία
Το νέο κοίτασμα που ανακαλύφθηκε στην κυπριακή ΑΟΖ, το μεγαλύτερο από όλα, σίγουρα δημιουργεί θετικές προοπτικές για την οικονομία της χώρας και ανοίγει νέους ορίζοντες, ωστόσο η νέα θέση της Κύπρου στον ενεργειακό χάρτη φέρνει εξελίξεις και στο διπλωματικό πεδίο. Η Τουρκία απαιτεί από τη Λευκωσία συνδιαχείριση επιχειρώντας τη δημιουργία τετελεσμένων τόσο μέσω της κατοχής, αλλά και εξαγγέλλοντας παράνομες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros περιφέρεται στα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου, διατηρώντας την ένταση, ενώ οι ανακοινώσεις για τον «Γλαύκο» έγιναν τη στιγμή που η Αγκυρα πραγματοποιεί την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», μία «πρόβα πολέμου» σε Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Μία «επίδειξη δύναμης», η οποία θέλει να στείλει μήνυμα σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο, αλλά και τους συμμάχους τους, ότι η Αγκυρα προστατεύει τα συμφέροντά της στην περιοχή και δεν θα επιτρέψει καμία κίνηση χωρίς τη συναίνεσή της…

Η Κύπρος δε, σε χάρτη που δημοσιοποίησε το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, προπαγανδίζοντας την άσκηση εμφανίζεται ως τουρκικό έδαφος. Βολές κατά την υλοποίηση του σεναρίου της άσκησης γίνονται και στα Κατεχόμενα, ενώ δεν έχουν σταματήσει ούτε οι προκλήσεις στη νεκρή ζώνη από τα κατοχικά στρατεύματα, με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται τουλάχιστον εκρηκτική.

Το τουρκικό παιχνίδι
Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί και στο Αιγαίο και δηλώνει ότι μαζί με την Κύπρο εντάσσεται στους στρατηγικούς της στόχους, επιχειρώντας να γκριζάρει συγκεκριμένες περιοχές και να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα. Στόχος της η εξασφάλιση ρόλου στο ενεργειακό παιχνίδι, καθώς κινδυνεύει να καταστεί θεατής των εξελίξεων. Η Αγκυρα δείχνει να προκαλεί σε τέτοιο βαθμό, που θα μπορούσε κανείς να πει ότι επιδιώκει ένα «ατύχημα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Γαλλία εμφανίζονται να στρέφουν το βλέμμα στην Κύπρο και την πλάτη στην Τουρκία. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη προχωρήσει σε επαφές με τη Λευκωσία υπογραμμίζοντας ότι το νησί έχει στρατηγική σημασία για τα συμφέροντά τους στην περιοχή και θέλουν αναβάθμιση της συνεργασίας, ενώ η Γαλλία έχει κλείσει σημαντικές συμφωνίες στον αμυντικό τομέα με την Κύπρο, με πρόσβαση και δικαίωμα αξιοποίησης κρίσιμων βάσεων στο νησί. Αντίστοιχα τα συμφέροντά του στην Κύπρο προωθεί και το Ισραήλ, το οποίο θέλει πάση θυσία να αποκλείσει την Τουρκία από τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Το αν το ενεργειακό πρόγραμμα θα αποδειχθεί ασπίδα προστασίας ή θα ανάψει φωτιές στην περιοχή μένει να φανεί από τη στάση που θα κρατήσουν οι ΗΠΑ κατά κύριο λόγο και εν συνεχεία το Ισραήλ και η ΕΕ, απέναντι στην Τουρκία και τον τρόπο που θα επιλέξει να αντιδράσουν σε περίπτωση απειλής εναντίον του νησιού, αλλά και στο Κυπριακό και στη λύση η οποία θα επιλεγεί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.