ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Times: Σκληρή αντιπαράθεση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Μεσόγειο

Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου πυροδοτούν παλαιές έχθρες μεταξύ Τουρκίας, Κύπρου και Ελλάδας, γράφουν οι London Times.

Κάποτε υπήρχε η ελπίδα ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο νησί της Αφροδίτης θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην επαναφορά της ειρήνης στο διαιρεμένο νησί. Ωστόσο, μετά την κατάρρευση των τελευταίων ειρηνευτικών συνομιλιών προ διετίας και σε συνδυασμό με την ολοένα πιο εχθρική ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το κοίτασμα έχει μετατραπεί σε αίτιο νέων διενέξεων. Τα αποθέματα φυσικού αερίου εμπίπτουν στα θαλάσσια όρια της κυπριακής ΑΟΖ η οποία ορίστηκε και αναγνωρίστηκε διεθνώς το 2003. Η Λευκωσία από τότε διεξήγαγε έρευνες και συνεργάστηκε με ιδιωτικές εταιρείες που είναι έτοιμες να ξεκινήσουν γεωτρήσεις.

Ωστόσο, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι τα δικά της όρια αλληλοεπικαλύπτονται με την ΑΟΖ της Κύπρου και συμπεριλαμβάνουν κάποια μέρη αυτών. Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. υποστηρίζουν την Κύπρο και προειδοποίησαν τον Ερντογαν να αποχωρήσει.

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις επί του θέματος θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη μείωση της προενταξιακής χρηματοδότησης της Τουρκίας από την ΕΕ, η οποία ανέρχεται σε περίπου 890 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι παλαιότεροι πολιτικοί θεωρούν πως η κρίση εισέρχεται σε επικίνδυνη φάση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Βρετανία, που μαζί με την Τουρκία και την Ελλάδα δρουν ως εγγυήτριες δυνάμεις για την Κύπρο, συνήθως διαμεσολαβεί. Ωστόσο, καθώς οι βρετανοί διπλωμάτες ασχολούνται με το Brexit, το Λονδίνο έχει απομακρυνθεί από το κυπριακό πρόβλημα. Τον Μάρτιο, η Τερεζα Μέι είχε δηλώσει πως ήθελε να τερματίσει το ρόλο του Η.Β. ως εγγυήτριας δύναμης, σημειώνουν οι Times.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.