Ενεργειακή διάσκεψη Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ – ΗΠΑ στην Αθήνα με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις

Ενεργειακή διάσκεψη Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ – ΗΠΑ στην Αθήνα με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι σε επίπεδο υπουργών από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα θα συναντηθούν την Τετάρτη στην Αθήνα με βασική προτεραιότητα την μελλοντική εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Μεσογείου.

Ζητήματα που αφορούν τον τομέα της ενέργειας θα βρεθούν στο επίκεντρο της διάσκεψης υψηλόβαθμων αξιωματούχων από τις ΗΠΑ το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα την Τετάρτη στην Αθήνα.

Μεταξύ των συμμετεχόντων θα είναι ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ελλάδας Κωστής Χατζηδάκης, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτζ και ο υφυπουργός Εξωτερικών για ενεργειακούς πόρους των ΗΠΑ Φράνσις Φάνον.

Στο πλαίσιο της διάσκεψης θα συζητηθεί και το ζήτημα της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.

Αναμένεται επίσης να δημιουργηθεί επιτροπή εργασίας για τον προσδιορισμό συγκεκριμένων σχεδίων συνεργασίας και την εφαρμογή τους.


Να προσθέσουμε ότι την κύρωση εντός του Σεπτεμβρίου από το ελληνικό Κοινοβούλιο των συμβάσεων παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας για υδρογονάνθρακες δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης προανήγγειλε, χθες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Την εν λόγω δέσμευση ανέλαβε ο Ελληνας υπουργός παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για ενεργειακούς πόρους, Φράνσις Φάνον μετά τη συνάντηση που είχαν χθες το πρωί οι δύο άνδρες όπως αναφέρει η έντυπη έκδοση της Καθημερινής.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Χατζηδάκης διαβεβαίωσε τον κ. Φάνον πως θα καταθέσει εντός του Σεπτεμβρίου προς κύρωση στη Βουλή τις εν λόγω συμβάσεις «για να δείξουμε», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «τη βούλησή μας για στενή συνεργασία στον χώρο της ενέργειας, αλλά και για την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων στη χώρα μας».

Υπενθυμίζεται ότι οι συμβάσεις για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας υδρογονανθράκων στις δύο περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης έχουν υπογραφεί με τις εταιρείες ΕΛΠΕ, ExxonMobil και Total.

Αν και είχαν κατακυρωθεί στις παραπάνω εταιρείες από το περασμένο καλοκαίρι, μόλις τον Ιούνιο εκδόθηκαν οι θετικές αποφάσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την έγκριση των δύο συμβάσεων και οι σχετικές υπογραφές με την ελληνική κυβέρνηση έπεσαν λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος από την πλευρά του εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τις συζητήσεις, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα κάνει αξιέπαινες προσπάθειες να διαφοροποιήσει το ενεργειακό της μείγμα, να έχει δηλαδή διαφορετικές ενεργειακές πηγές, να αυξήσει την ενεργειακή της ασφάλεια, και να είναι ένα σταυροδρόμι για τις αγορές προς όλες τις κατευθύνσεις». Αναφερόμενος, δε, στις αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες και στη συμμετοχή τους στα ενεργειακά έργα στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή δήλωσε: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι, αν υπάρχουν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού και διαφάνειας, οι εταιρείες των ΗΠΑ θα βρίσκονται στην κορυφή των διαδικασιών επιλογής».

«Υποστηρίζουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και αποθαρρύνουμε προκλητικές ενέργειες από οποιαδήποτε πλευρά», ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών για ενεργειακούς πόρους, των ΗΠΑ, Φράνσις Φάνον απαντώντας σε ερώτηση για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, μετά από την συνάντηση που είχε χθες το πρωί στην Αθήνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη.

Χθες, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της ομάδας εργασίας για ενεργειακά θέματα στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Τις ΗΠΑ εκπροσώπησε ο κ. Φρ. Φάνον, ενώ την Ελλάδα ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο κ. Φάνον συνεχάρη την Ελλάδα για την επικείμενη ολοκλήρωση του ελληνικού τμήματος του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP), τις εν εξελίξει εργασίες κατασκευής του Διασυνδετηρίου Αγωγού Ελλάδος- Βουλγαρίας (Interconnector Greece-Bulgaria) καθώς και για τον σχεδιασμό βελτίωσης της διασύνδεσης με τη Βόρεια Μακεδονία. Επί τάπητος τέθηκαν, επίσης, ο Αγωγός της Ανατολικής Μεσογείου (East Med), καθώς και ο σταθμός αποθήκευσης και διανομής φυσικού αερίου FSRU στην Αλεξανδρούπολη. Συζήτησαν, επίσης, τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το αμερικανικής προέλευσης υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) σχετικά με την επίτευξη των στόχων για διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.