Έσοδα 220 εκατ. ευρώ έως το 2013 από τα κοιτάσματα Πρίνου –Ν. Καβάλας

Έσοδα 220 εκατ. ευρώ έως το 2013 από τα κοιτάσματα Πρίνου –Ν. Καβάλας

  Δημόσια έσοδα της τάξης των 220 εκατ. ευρώ έως το 2023 εκτιμάται ότι θα αποφέρει η ομαλή συνέχιση της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων Πρίνου και Νότιας Καβάλας.

  Τα παραπάνω επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή του νομοσχεδίου με το οποίο κυρώνεται η τροποποιητική σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των αναδόχων Kavala Oil AE και Energeanoil & Gas – Ενεργειακή Αιγαίαου Ανώνυμη Εταιρεία Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων.

  O υπουργός διαβεβαίωσε ότι η περιβαλλοντική ασφάλεια εξασφαλίζεται, τόσο από την περιβαλλοντική νομοθεσία όσο και από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος και τις Επιτροπές Παρακολούθησης, που θα συγκροτηθούν στο υπουργείο.

  Αναφέρθηκε επίσης στην ΕΔΕΥ ΑΕ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων), η οποία υποκαθιστά την Εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. ως ειδικός αντισυμβαλλόμενος στην τροποποιούμενη σύμβαση,  σημειώνοντας ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η σύνθεση του Δ.Σ. προκειμένου «να ξεκινήσει το έργο της νέας εποχής για τους υδρογονάνθρακες, αυτή η σπουδαία εταιρεία του Δημοσίου».

  Υπέρ της τροποποιητικής σύμβασης, στην κοινοβουλευτική επιτροπή, τάχθηκαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.

  Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Πασχαλίδης σημείωσε ότι ήταν αναγκαία η τροποποίηση των διατάξεων της αρχικής σύμβασης, προκειμένου να διευκολυνθεί η συνέχιση της επένδυσης, ενώ εκτίμησε ότι θα δοθεί πνοή στην τοπική και εθνική οικονομία.

  Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Απόστολος Αλεξόπουλος ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις ως προς τα μερίδια που θα αποδοθούν στο δημόσιο γιατί τα έσοδα του κράτους θα μπορούσαν να είναι πολλαπλάσια.

  Τη θέση ότι η τροποποιημένη σύμβαση εισάγει ένα θετικό δομικό σχήμα για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, το οποίο θα αποδειχθεί επωφελές και για την τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία, διατύπωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου.

  Αντίστοιχη θέση διατύπωσε και ο πρώην υφυπουργός Ιωάννης Μανιάτης, ο οποίος ανέφερε μάλιστα ότι μέσα στον Μάρτιο θα ψηφιστεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο για τη δημιουργία του Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών από τα έσοδα εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων.

  Να προστατευθούν οι εργαζόμενοι ζήτησε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή, η οποία κάλεσε την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει πότε θα είναι έτοιμη η ΕΔΕΥ Α.Ε. για να αναλάβει τις σημαντικές αρμοδιότητες που έχουν προβλεφθεί.

  Συνολικό σχέδιο για την ενεργειακή πολιτική ζήτησε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα, η οποία αναφερόμενη στην τροποποίηση της σύμβασης σημείωσε ότι διαμορφώνεται ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο εκμετάλλευσης του κοιτάσματος, που μπορεί να αποτρέψει τριβές με τον ανάδοχο. Ζήτησε, επίσης, από τον υπουργό να επανεξετάσει προς τα πάνω τον ειδικό συντελεστή με βάση τον οποίο θα αποδίδονται έσοδα στο δημόσιο.

  Για την Ολομέλεια επιφυλάχθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Λαμπρούλης, επισημαίνοντας ότι οι συμβάσεις αυτές θα πρέπει να έχουν πρώτιστο στόχο την εξυπηρέτηση του λαϊκού συμφέροντος και όχι να λειτουργούν ληστρικά σε βάρος του λαού για να ενισχυθεί αποκλειστικά ο επενδυτής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.