Reuters: «Με τον EastMed η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη»

Reuters: «Με τον EastMed η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη»

Η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ προωθούν την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, σημειώνει το Reuters σε δημοσίευμά του για τον ευρωμεσογειακό αγωγό φ.α.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Ισραηλινός ομόλογός του Μπένζαμιν Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, θα υπογράψουν τη συμφωνία για τον αγωγό EastMed στην Αθήνα στις 2 Ιανουαρίου 2020. Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί και όταν υπογράψει και η Ιταλία, ανέφερε η ανακοίνωση της Ελλάδας, χωρίς να παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες, αναφέρει το Reuters.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το Ισραήλ συμφώνησαν τον Απρίλιο 2019 να προχωρήσουν στο έργο του μεσογειακού αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Ευρώπη, ορίζοντας μια τελική ημερομηνία του 2025 για την ολοκλήρωσή του. Η Ευρώπη επιθυμεί να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της και η Ελλάδα θέλει να προωθήσει τον εαυτό της ως κόμβο για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο προς την γηραιά ήπειρο.

Η τελευταία ανακοίνωση έρχεται εβδομάδες μετά την υπογραφή από την Τουρκία και τη Λιβύη συμφωνίας για τα όρια της θάλασσας στη Μεσόγειο, που θα μπορούσαν να περιπλέξει τις σχέσεις της Άγκυρας με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Νωρίτερα, τον Δεκέμβριο 2019, η Ελλάδα απέλασε τον Λίβυο πρεσβευτή, σε ένδειξη δυσαρέσκειας για τη συμφωνία αυτή που ορίζει μία θαλάσσια διαδρομή κοντά στην Κρήτη, καταλήγει το δημοσίευμα του Reuters.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.