ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

ΔΕΗ: Εθελούσια για μέχρι 1000 εργαζόμενους ως τον Οκτώβριο και 4.000 ως το 2023

ΔΕΗ: Εθελούσια για μέχρι 1000 εργαζόμενους ως τον Οκτώβριο και 4.000 ως το 2023

Το πρώτο αυτό πρόγραμμα εθελουσίας συνδέεται με το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ και θα συνεχιστεί για κάθε ένα από τα επόμενα 4 χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης είχε πει κατά την ανακοίνωση του προγράμματος απολιγνιτοποίησης της εταιρείας: «Θα εξαντλήσουμε τα όρια των μετακινήσεων, θα εξαντλήσουμε τα συνταξιοδοτικά προγράμματα και θα χρησιμοποιήσουμε την εθελούσια κατά τα πρότυπα του ΟΤΕ. Η ΔΕΗ φέτος θα κλείσει με 15.300 ως το 2024 θα πέσουν στους 11.500 υπαλλήλους».

Όπως ανακοινώθηκε χθες η διοίκηση της ΔΕΗ συμφώνησε με τους εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ τα κίνητρα και τους όρους της εθελουσίας, προκειμένου να προχωρήσει ομαλά η απολιγνιτοποίηση καθώς και η απόσυρση της λειτουργίας των ζημιογόνων και ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης.

Συγκεκριμένα χθες πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές τηλεδιασκέψεις μεταξύ εκπροσώπων των εργαζομένων και του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης Γ. Στάσση, με θέμα τις μετακινήσεις προσωπικού ενόψει του οριστικού κλεισίματος του Ορυχείου και του ΑΗΣ Αμυνταίου.

Επίσης συζητήθηκε το πρόγραμμα νέων κινήτρων που θα θεσπίσει η εταιρεία για τους εργαζόμενους που σήμερα απασχολούνται στις μονάδες και έχουν θεμελιώσει πλήρες συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Η πρόταση της διοίκησης είναι να καταβληθεί στους εργαζόμενους που θα κάνουν χρήση του προγράμματος ποσό ύψους 20 χιλιάδων ευρώ πλέον της νόμιμης αποζημίωσης ύψους 15 χιλιάδων ευρώ που δικαιούνται.

Υπογραμμίζεται ότι από την υλοποίηση του προγράμματος η εταιρεία θα έχει σημαντικό όφελος αφενός από τη μείωση του κόστους μισθοδοσίας, αφετέρου από την απόσυρση των ζημιογόνων μονάδων λιγνίτη.Σύμφωνα με πληροφορίες, τέλος, οι αιτήσεις για να επωφεληθούν του προγράμματος οι δικαιούχοι αναμένεται να υποβληθούν μέχρι τις 31 Ιουλίου και η ολοκλήρωση της εθελουσίας θα πραγματοποιηθεί μέχρι τον Οκτώβριο.

Τι θα γίνει από το 2021 ως το 2023

Από το 2021 και μέχρι το 2023 θα συνεχιστούν νέα προγράμματα εθελουσίας ανάλογα με τις λιγνιτικές μονάδες που θα κλείνουν.

Σύμφωνα με το business plan της ΔΕΗ, το μερίδιο του λιγνίτη στην παραγωγική βάση της ΔΕΗ θα μειωθεί σε 8% το 2024, από 37% το 2019, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές θα ανέβουν στο 17% από 2% και το φυσικό αέριο μαζί με τα υδροηλεκτρικά στο 74% από 61%.

Το αναλυτικό πλάνο της απολιγνιτοποίησης περιλαμβάνει, την απόσυρση των ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων ισχύος περίπου 3,4 GW έως το 2023. Συγκεκριμένα αποσύρονται οι μονάδες:

– 2020: Αμύνταιο 1-2
– 2021: Καρδιά 3-4
– 2022: Μεγαλόπολη 3 και Αγ. Δημήτριος 1-4
– 2023: Μεγαλόπολη 4, Μελίτη 1 και Αγ. Δημήτριος 5.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το 2022 εντάσσεται στο σύστημα η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5, η οποία θα συνεχίσει να λειτουργεί με λιγνίτη το αργότερο έως το 2028 και στη συνέχεια θα λειτουργήσει με διαφορετικό μείγμα καυσίμου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.