ΥΠΕΝ: «Το χωροταξικό νομοσχέδιο προστατεύει και δεν απαξιώνει την ιδιοκτησία»

Δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο και την εκτός σχεδίου δόμηση, αναφέρονται σε αριθμούς που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και οδηγούνται σε λανθασμένα συμπεράσματα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφορικά με το χωροταξικό νομοσχέδιο.

Διευκρινίζοντας ότι το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση με φορείς και ακόμα δεν έχουν κατατεθεί στη Βουλή οι οριστικές ρυθμίσεις, επισημαίνει ότι περιέχει σημαντικές ρυθμίσεις για την προστασία της ιδιοκτησίας, όπως η μεταφορά του συντελεστή δόμησης και η άρση της πολύχρονης ομηρίας ιδιοκτητών λόγω ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων.

«Διότι βούληση της κυβέρνησης είναι η προστασία και όχι η απαξία της ιδιοκτησίας», υπογραμμίζει.

«Εκείνο που απαξιώνει την ιδιοκτησία», συνεχίζει το ΥΠΕΝ, «είναι η άναρχη δόμηση και η αυθαιρεσία, πράγμα που έχει συμβεί σε πολλές περιοχές της χώρας. Ενώ εκεί που υπάρχουν κανόνες έχει αυξηθεί η αξία της περιουσίας».

Επιπλέον, το ΥΠΕΝ προσθέτει ότι οι ρυθμίσεις για τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης θα συνοδεύονται από ένα ευρύτατο πρόγραμμα υλοποίησης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, που θα βάλει τάξη στην πολεοδομική αναρχία, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να αξιοποιήσουν την περιουσία τους.

«Τέτοια πολεοδομικά σχέδια υπάρχουν σήμερα μόνο στο 20% της χώρας και στόχος είναι να αναπτυχθούν μαζικά και γρήγορα παντού. Σε νησιά που υφίστανται αυτά τα σχέδια, πχ Σίφνος, Σέριφος κλπ, όλοι δέχονται ότι το καθεστώς αυτό είναι πρόοδος τόσο για το περιβάλλον όσο και για την ιδιοκτησία», επισημαίνει το ΥΠΕΝ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Ας μην προτρέχουν, λοιπόν, ορισμένοι και ας κάνουν λίγη υπομονή ακόμα. Το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή και θα γίνει σε όλους ξεκάθαρο ότι προστατεύει και δεν απαξιώνει την ιδιοκτησία», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο, απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.