Η ΔΕΗ προειδοποιεί για απoλιγνιτοποίηση: «Θέλει προσοχή για τη ενεργειακή ασφάλεια»

Μεγάλο άνοιγμα στο φυσικό αέριο

Η ΔΕΗ προειδοποιεί για απoλιγνιτοποίηση: «Θέλει προσοχή για τη ενεργειακή ασφάλεια»

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γεώργιος Στάσσης, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για ταχύτατη απολιγνιτοποίηση, τόνισε ότι προχωρά την επίσπευση του εγχειρήματος της απολιγνιτοποίησης της επιχείρησης.

«Η μετάβαση σε ένα ενεργειακό σύστημα χωρίς άνθρακα είναι μονόδρομος, αλλά θέλει προσοχή για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας» τόνισε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια του ενεργειακού συνεδρίου Power & Gs Supply Forum.

Η ΔΕΗ θα προχωρήσει ως το 2023 στο κλείσιμο των λιγνιτικών, οι οποίες είναι ζημιογόνες, όμως δεν γίνεται να κλείσουν με πιο γρήγορο ρυθμό γιατί θα υπάρξει ζήτημα ασφάλειας, όπως είπε, αποκαλύπτοντας ότι ο ΑΔΜΗΕ με επιστολή του προς τη ΔΕΗ, ενημέρωσε ότι δεν επιτρέπει την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί. Ως εκ τούτου σύμφωνα με τον κ. Στάσση είναι ξεκάθαρο ότι η ΔΕΗ πρέπει να αποζημιωθεί για τις στρατηγικές αυτές εφεδρείες και να γίνει αποδεκτό το σχετικό αίτημα που έχει υποβληθεί στις Βρυξέλλες.

Κατά τον επικεφαλής της ΔΕΗ, όσο αυξάνονται οι ΑΠΕ, τόσο αυξάνονται οι ανάγκες για ευελιξία, η οποία προς το παρόν παρέχεται από μονάδες αερίου και υδροηλεκτρικά, Η τεχνολογία, όμως, που μπορεί να στηρίξει τη μετάβαση είναι το φυσικό αέριο, καθώς η ευελιξία των μονάδων καλύπτει εύκολα τη μεταβλητότητα, με την προϋπόθεση της ύπαρξης ενός ξεκάθαρου μηχανισμού αποζημίωσης ισχύος «για να φτάσει το σύστημα ομαλά στο τέλος αυτής της δεκαετίας».

Όσον αφορά τα σχέδια της ΔΕΗ στο πεδίο της ηλεκτροπαραγωγής με αέριο, ο Γ. Στάσσης δήλωσε πως σίγουρα χρειάζονται και άλλες μονάδες ευελιξίας και υπάρχουν διάφορα σχετικά επενδυτικά σχήματα, προαναγγέλλοντας την επίσπευση μετατροπής της «Πτολεμαΐδα V».

“Εμείς σαν ΔΕΗ είμαστε σε διαδικασία να καταλήξουμε στο πώς θα μετασχηματίσουμε την Πτολεμαΐδα V και πιθανότατα θα προχωρήσουμε σε μια λύση με το φυσικό αέριο, ενώ βρίσκεται σε τελικό στάδιο η σχετική μελέτη και σε 2-3 μήνες θα έχουμε πιο συγκεκριμένα δεδομένα. Η Πτολεμαΐδα V σχεδιάζεται να λειτουργήσει ως λιγνιτική μονάδα και θα μετασχηματιστεί το αργότερο ως το 2028. Παρόλα αυτά, όπως κινείται η τιμή του CO2, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η τελική λύση θα είναι το αέριο και θα υλοποιηθεί το αργότερο ως τα μέσα της δεκαετίας, δηλαδή νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό. Άρα οδεύουμε σε μια περίοδο όπου ο άνθρακας θα λήξει στα μέσα αυτής της δεκαετίας. Επομένως σε αυτό το σενάριο θα υπάρχει και η Πτολεμαΐδα V με πάνω από 1000 MW για να καλύψει την ευελιξία. Νομίζω ότι πέραν αυτής, το πολύ 1-1,5 μονάδα θα χρειαστεί στα επόμενα χρόνια, άρα θα δούμε ποιοι θαρραλέοι θα πάρουν την απόφαση. Εμείς έχουμε κάποιες σκέψεις, αλλά είναι νωρίς να πούμε κάτι άλλο”.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ έχει ήδη εξασφαλίσει άδεια από τη ΡΑΕ για νέα μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 660MW στην Κομοτηνή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.