Την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου στην Συνεδρίαση των Συντονιστών της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από αρκετές αντεγκλήσεις έγινε δεκτή η πρότασή μου να κριθεί παραδεκτή η υπ΄ αρίθμ. 2214/14 Αναφορά της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) για τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Έτσι η Γερμανία θα κληθεί να τοποθετηθεί πάνω στο θέμα της εξόφλησης των γερμανικών Πολεμικών Επανορθώσεων, του Αναγκαστικού Κατοχικού Δανείου και των αποζημιώσεων των συγγενών των θυμάτων που εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και δολοφονήθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως επίσης και για την επιστροφή των λεηλατηθέντων από τους ναζί αρχαιολογικών θησαυρών.  

Θα πρόκειται ουσιαστικά για την δημόσια, έγγραφη και επίσημη τοποθέτηση της Γερμανίας στο συγκεκριμένο ζήτημα. Το ίδιο θα πρέπει να πράξει ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και το Ελληνικό κράτος επισήμως.

Έχουμε λοιπόν μια πρώτη Ελληνική νίκη στο εθνικό ζήτημα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Όπως έγινε φανερό και με την ρητή αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου από τη Λαμία οι Ελληνικές επιδιώξεις είναι πλήρως νομικά ενεργές και απολύτως δικαστικά επιδιώξιμες.  Η Ελληνική πλευρά λοιπόν, επιβάλλεται να εντάξει τα παρακάτω ποσά στον κρατικό της προϋπολογισμό που από ελλειμματικός θα γίνει πλεονασματικός.

Πρόκειται για τις Πολεμικές Επανορθώσεις που επιδικάστηκαν από τη Διεθνή διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων το 1946 συνολικού ποσού 108 δισ. ευρώ συν τους τόκους και το Αναγκαστικό Κατοχικό Δάνειο ύψους 54  δισ. ευρώ συν τους τόκους. Απαιτήσεις ληξιπρόθεσμες και έντοκες που ανέρχονται σε 162 δισ. ευρώ συν τους τόκους.

Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά σε ιστορικές αλλαγές και εξελίξεις, γι’ αυτό η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη και σθεναρά να διεκδικήσει τόσο υλικά όσο και ηθικά, την απονομή της Δικαιοσύνης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

* Ο κ. Νότης Μαριάς είναι Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Καθηγητής Θεσμών Ε.Ε., στο Πανεπιστήμιο Κρήτης