Πριν από περίπου  48 ώρες η Αθήνα αναστατώθηκε από έκρηξη στο κέντρο, στην οδό Ξενοφώντος, ένα από τα σημεία που θα έπρεπε να ειναι καλά φυλαγμένα, όχι μόνο εξαιτίας του ΣΕΒ αλέα και εξαιτίας ύπαρξης πρεσβειών και κυρίως λόγω μεγάλης επισκεψιμότητας τουριστών καθώς ειναι σημείο διέλευσης για το ιστορικό κέντρο. 

Σε αυτό το πολύ λυπηρό συμβάν θα πρέπει να επισημανθούν δυο καίρια πολιτικά στοιχεία και ένα επιχειρησιακό.  Αρχικά, ότι μετά από αρκετό καιρό βλέπουμε νέο τρομοκρατικό χτύπημα, θέμα που ελπίζαμε πως τελείωσε με την φυλάκιση των μελών των “πυρήνων της φωτιάς”. Φαίνεται πως τα πνευματικά παιδιά της 17Ν βρίσκουν υποστηρικτές και μιμητές και αυτός ο φαύλος κύκλος δε λέει να σταματήσει. Το γεγονός επίσης ότι χρονικά βρισκόμαστε μετά την επέτειο του Πολυτεχνείου και πριν την 6η Δεκέμβρη, ημερομηνία θανάτου του Γρηγορόπουλου, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί συνδυαστικά με τις δηλώσεις Ρωμανού για “μαύρο Δεκέμβρη” αλλά κυρίως με τη δυνατότητα να δημοσιοποιεί τις απειλές του ένας κρατούμενος.

Το δεύτερο είναι πως η διάθεση των αστυνομικών δυνάμεων σε όλη την ΕΥΡΩΠΗ, ιδίως τα τελευταία χρονιά, ειναι πολυπληθής σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος και μαζικής προσέλευσης. Στην Ελλάδα οι αστυνομικές δυναμεις κατασπαταλώνται στα μέλη της κυβέρνησης, ακόμα και της παρούσας αριστερής, ή σε v.i.p. ,επιχειρηματίες,  δημοσιογράφους ακόμα και πρώην πολιτικούς. Το Αστυνομικό Τμήμα της Ακρόπολης για παράδειγμα και συγκεκριμένα το τμήμα ασφάλειας του λειτουργεί το βράδυ με έναν αστυνομικό, την ίδια στιγμή που για την ασφάλεια πρώην υπουργού  διατίθενται πάνω από τριάντα αστυνομικοί, αριθμός ικανός για την επάνδρωση ενός αστυνομικού τμήματος. 

Φυσικά και δεν ειναι σημερινό θέμα, αλλά αντί να βελτιώνεται, επιδεινώνεται!

Τέλος, θα πρέπει να τονισθεί ο επαγγελματισμός των ανδρών του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών που με ψυχραιμία και απόλυτη σιγουριά απέκλεισαν το σημείο και παρ όλη τη μεγάλη απόσταση που είχαν να διανύσουν, λόγω της μετεγκατάστασης τους στο Μαρκόπουλο (παντού στον κόσμο αυτή η υπηρεσία βρίσκεται στο κέντρο των μεγάλων πόλεων) αντεπεξείλθαν στη κρισιμότητα της στιγμής επαρκέστατα.

Αυτό που πρέπει να αλλάξει ειναι συνολικά η λογική πρόληψης της τρομοκρατίας με κοινωνικά μέτρα, ο ενδελεχής έλεγχος των συνόρων μας για πρόληψη νέων μορφών εγκληματικότητας και η ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων και των μάχιμων ομάδων του κέντρου με προσωπικό και κατάλληλη συνεχή εκπαίδευση.-

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

* Ο Χρήστος Κονταρίδης είναι Αντιστράτηγος ε.α. της ΕΛΑΣ, Υπ. δρ στο Τμημα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Υποψήφιος βουλευτής Ν.Δ.στην Β΄ Αθήνας