Η επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της χώρας στην Τουρκία είναι σαφές πως δεν ήταν παραγωγική. Δεν ελήφθη καμία απόφαση και δεν προωθήθηκε κανένα θέμα, πλην ενός, που όμως εμφανίζει πολλές προβληματικές όψεις. Πρόκειται για την ανακοίνωση της απόφασης για τη σύσταση τριμερούς επιτροπής για το προσφυγικό, αποτελούμενης από τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Τουρκία.

Ποια ήταν τα αίτια της συγκρότησης αυτής της επιτροπής και σε τι αυτή θα ωφελήσει τη χώρα μας; 

Ποια είναι εκείνα τα δεδομένα που μας κάνουν να παραβλέπουμε το γεγονός πως πχ για τα θέματα των κοινών θαλάσσιων περιπολιών κινδυνεύουμε να πιεζόμαστε από τα δυο μέλη της επιτροπής ώστε να προωθήσουμε αποφάσεις, απαρνούμενοι οριστικά τις πάγιες θέσεις μας για το Αιγαίο, οι οποίες θεμελιώνονται στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά και να παρακάμπτουμε την Ε.Ε. και τα θεσμικά της όργανα; 

Γιατί τρίτο μέρος να μην είναι η ΕΕ και αντ’ αυτής να είναι η Γερμανία; 

Κι αφού είναι χώρα αντί της θεσμικής παρουσίας της Ε.Ε., γιατί να είναι η Γερμανία κι όχι άλλη χώρα-προορισμός, όπως π.χ. η Σουηδία; 

Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά η κυβέρνηση δεν δίνει. Αντιθέτως, πληροφορούμαστε πως η επιτροπή θα συνεδριάσει λίαν συντόμως. Και το γεγονός ότι είναι λίαν διαδεδομένη η εντύπωση πως η Γερμανίδα Καγκελάριος επηρεάζει καθοριστικά τον Έλληνα Πρωθυπουργό, οδηγεί εύκολα στη σκέψη πως η τριμερής είναι μέθοδος άσκησης πίεσης προς την Ελλάδα να δεχτεί όσα δεν θέλει και δεν πρέπει να δεχτεί.

Κι αν ο Πρωθυπουργός αντέξει στις πιέσεις, ενδεχόμενο που δεν πρέπει να αποκλειστεί, εντούτοις η τριμερής για το προσφυγικό αποτελεί αρνητική εξέλιξη, αφού η Ελλάδα δια του κ. Τσίπρα έδωσε ακόμη μια φορά δικαιώματα στους υπόλοιπους Ευρωπαίους να διαμαρτύρονται, πως προωθούμε εξωθεσμικές διαδικασίες αντί των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. Επ’ αυτού παλαιότερες δηλώσεις του Ιταλού Πρωθυπουργού είναι πολύ χαρακτηριστικές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

* Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ειναι Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ).