Σε τρία κυρίως επίπεδα, μεταξύ άλλων, μπορεί να ερμηνευθεί η πράξη της Τουρκίας να καταρρίψει το ρωσικό μαχητικό.

Πρώτον, πρόκειται για μία προσπάθεια να προσδιορίσει αυτό που θεωρεί ζωτικό της χώρο, σε μία ακτίνα 100 χλμ στη συνοριογραμμή με τη Συρία. Η εν λόγω περιοχή κρίνεται ως ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τα τουρκικά συμφέροντα. Εδώ και καιρό, άλλωστε, η Άγκυρα προσπαθεί να πείσει τους συμμάχους της για την ανάγκη δημιουργίας μιας ουδέτερης ζώνης ώστε η ίδια να έχει το ελεύθερο για επιχειρήσεις κατά των Κούρδων της Συρίας. Πιθανότατα θέλει να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στη Ρωσία oτι δεν μπορεί να κάνει ό,τι επιθυμεί σε αυτό τον χώρο, προσδιορίζοντας τα –κατ’αυτήν- όρια του πεδίου δράσης της Μόσχας.

Δεύτερον, ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας, ο οποίος εξηγεί και γιατί επιλέγει τη δεδομένη στιγμή η Τουρκία να προβεί σε μια τέτοια πράξη, είναι ότι επικρατεί διάχυτη ανησυχία εάν χώρες της Δύσης, όπως για παράδειγμα η Γαλλία, βρουν κοινό παρανομαστή με τη Ρωσία. Η διαφαινόμενη σύγκλιση, που μπορεί να σημάνει μια συμφωνία Δύσης – Μόσχας για την εξουδετέρωση του ISIS και το μέλλον της Συρίας, θα άφηνε την Άγκυρα εκτός νυμφώνος, ενώ η τελευταία οραματίζεται μία σουνιτική κυβέρνηση στη Συρία, την οποία θα ελέγχει.

Μια τρίτη εκδοχή θέλει την Τουρκία να προσπαθεί να στείλει μήνυμα ισχύος. Μέχρι σήμερα η Άγκυρα είναι η μεγάλη χαμένη στη συριακή κρίση. Με αυτό το χτύπημα προσπαθεί να ανακάμψει, κερδίζοντας την εύνοια ορισμένων αντιπολιτευόμενων. Η Ρωσία άλλωστε με αρκετές στοχευμένες επιχειρήσεις τον τελευταίο ενάμιση μήνα έχει ενισχύσει τις θέσεις του Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ ο οδικός χάρτης που συμφωνήθηκε στη Βιέννη, προσφέρει χρόνο σε αυτό να ανασυνταχθεί. Η Τουρκία, από την άλλη, θεωρεί τον Σύρο πρόεδρο κόκκινο πανί και έχει αποδείξει ότι προκειμένου να πετύχει την πτώση του, μπορεί να συμμαχήσει ακόμη και με το «Ισλαμικό Κράτος».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

(*) Ο Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, είναι Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.