Ζήσαμε το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου: Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δεν κατέληξε πουθενά. Και, γι αυτό, την αποκλειστική ευθύνη φέρει ο πρωθυπουργός.

Με το να ζητάει ο κ. Τσίπρας λευκές επιταγές, δείχνει την αδυναμία του να διευθετήσει τα του οίκου του. Συζητήσεις για το μέλλον του ασφαλιστικού, ή για το προσφυγικό, δε γίνονται αποσπασματικά, πρόχειρα, με τρόπο εκβιαστικό όπως τέθηκε τις προηγούμενες ημέρες.

Πρέπει να καταλάβουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο ελληνικός λαός τους εξέλεξε με συγκεκριμένες τοποθετήσεις στο ζήτημα του ασφαλιστικού και του εργασιακού. Μιλούσαν για επαναφορά της 13ης σύνταξης, για βασικό μισθό στα 751 ευρώ. Αυτά τα ζητήματα όχι μονάχα δεν τίθενται πλέον, αλλά, αντίθετα, οδηγούμαστε σε πιο ακραία μορφή, προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ και ο συνεταίρος του στην κυβέρνηση, οι ΑΝΕΛ, έχουν θέμα για το πώς θα χειριστούν το θέμα, αναζήτησαν συνυπεύθυνους.

Μάλιστα, με το τέλος της σύσκεψης, άρχισε η προσφιλής τακτική των διαρροών. Πρόεδρος άλλου κόμματος έλεγε πως 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δε θα ψηφίσουν τα μέτρα, ενώ το Μαξίμου διέρρεε τα περί αρραγούς ομάδας… Δεν είναι δυνατό να ασχολούμαστε με διαρροές παντός είδους. Η κατάσταση είναι δύσκολη και χρειάζεται σοβαρότητα. Αυτό το σήμα πρέπει να εκπέμψει πρώτα η κυβέρνηση. Η πολιτική δε γίνεται ούτε με διαρροές, ούτε με ατάκες, ούτε με… τιτιβίσματα στο Τουίτερ.

Όσον αφορά το δεύτερο θέμα της σύσκεψης, το προσφυγικό, με το οποίο ασχολήθηκε και η σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου η γειτονική Τουρκία κατάφερε να φύγει με γεμάτο καλάθι, πρέπει να καταλάβουμε ότι η αντιμετώπισή του θέλει πάρα πολύ σοβαρή πολιτική και διπλωματική αντιμετώπιση. Δεν αντιμετωπίζεται απλά με δημόσιες τοποθετήσεις, είτε από αυτοδιοικητικούς, είτε από κυβερνητικούς παράγοντες. Το ζήτημα είναι πώς θα βάλουμε όλη την ευρωπαϊκή κοινότητα στο πλευρό μας. Πώς θα πείσουμε με τις πολιτικές και το ύφος μας ότι το προσφυγικό είναι κοινό ζήτημα κι ότι απαιτεί ευρωπαϊκή διαχείριση. 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

* Ο Σταυρος Καλαφάτης, είναι βουλευτής A’ Θεσσαλονίκης, Συντονιστής της ΟΔΕ Παραγωγής και Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας.